Overslaan en naar de inhoud gaan

'Oud-gedeputeerde Koopmans hielp bedrijf partner'

Geplaatst opvrijdag 18 juni 2021 - 15:27

De onafhankelijke commissie die de bestuurscultuur in Limburg van de afgelopen tien jaar onderzoekt, gaat zich buigen over opdrachten, subsidies en leningen van de provincie aan de Heerlense architect Erol Öztan.

Oud-CDA gedeputeerde Ger Koopmans had in het verleden een relatie met de architect.

Publicatie
De commissie doet dat op verzoek van waarnemend gouverneur Johan Remkes. Die kwam in actie naar aanleiding van vragen van NRC. De krant heeft vrijdag daar ook een artikel over gepubliceerd.

Opdrachten, subsidies, leningen
Strekking daarvan is dat de provincie via Koopmans de afgelopen jaren 3,5 ton betaalde aan twee bedrijven en een stichting waarbij zijn toenmalige partner bij betrokken is. Via IBA-Parkstad zou nog eens 3,5 ton aan vijf bedrijven en een stichting van Öztan zijn gevolgd, aldus NRC. De provincie heeft de helft van de aandelen IBA in handen. Volgens NRC begon de geldstroom nadat Koopmans IBA Parkstad in zijn portefeuille kreeg.

Ook zou de voormalige gedeputeerde betrokken zijn bij een Europese subsidie van 4,5 miljoen euro om bouw- en sloopafval te hergebruiken. Dat project is een initiatief van een onderneming waarbij Öztan betrokken is.

Erol Öztan ontkent in NRC dat Koopmans hem heeft geholpen bij het krijgen van subsidies, opdrachten en leningen.

Commissie beoordeelt kwestie
Remkes stelt in een brief aan het Limburg Parlement dat de betrokken transacties zijn geanalyseerd ‘en voor ons aanleiding zijn om deze casus te geleiden naar de onlangs geïnstalleerde programmacommissie bestuurscultuur’. ‘Het is aan deze programmacommissie om te bepalen of nader onderzoek nodig is en dit vervolgens al dan niet ter hand te nemen’, zo schrijft Remkes. De commissie bestuurscultuur zal het provinciebestuur hier nader over berichten waarna ‘wij uw Staten uiteraard direct zullen informeren’, zo Remkes nog.

Lees ook: Onderzoeken naar bestuurscultuur en integriteit van start

Affaire-Vrehen
Koopmans trad eind maart net als CDA-gedeputeerde Hubert Mackus af naar aanleiding van de affaire rond de inmiddels ontslagen directeur Herman Vrehen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL). Vrehen was van 2003 tot februari 2009 gedeputeerde voor het CDA.

Bestuurscrisis
In het kielzog van de Affaire-Vrehen stapten daarna ook alle vijf overgebleven gedeputeerden en gouverneur Theo Bovens op. Ze deden dat naar aanleiding van een motie van wantrouwen van de PVV die bij stemming waarschijnlijk op een meerderheid had kunnen rekenen.

Parlementaire enquête
Koopmans is verder nog verwikkeld in een parlementaire enquête over mogelijke belangenverstrengeling met betrekking tot zijn commissariaat bij baggerbedrijf Terraq. Die enquête is op zijn vroegst komend najaar klaar.

Lees ook: Parlementaire enquête Koopmans pas in het najaar klaar

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen