Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-gedeputeerde Kersten niet aan de slag in Meerssen

Geplaatst opdonderdag 1 oktober 2020 - 21:25

Oud-gedeputeerde Bert Kersten gaat zich niet mengen in de zoektocht naar een oplossing van de bestuurscrisis in Meerssen.

Hij was door de progressieve lijst KIJK!!! gevraagd om als een soort formateur aan de slag te gaan, maar volgens de PvdA‘er kan de Meerssense politiek zelf haar eigen boontjes doppen. "Want het lijkt me niet ingewikkeld", zo zegt Kersten desgevraagd. "Meerssen kan dat goed zelf."

Oude politiek
Volgens Kersten moet de Meerssense politiek afscheid nemen van wat hij oude politiek noemt. Dat betekent in zijn ogen geen traditioneel (nieuw) coalitie-akkoord, maar het presenteren van een sluitende begroting voor 15 november en een bindend referendum aankondigen over de toekomst van Meerssen. "Om onnodige discussie te voorkomen zou ik de bevolking drie opties voorleggen", aldus Kersten. "Zelfstandig blijven, een herindeling met Valkenburg of een herindeling met Maastricht."

Lees ook: Wethouders Meerssen stappen op

Overgangsjaar
De oud-gedeputeerde en oud-wethouder van Venray vindt dat je pas aan lange termijn plannen kunt gaan denken als je weet wat de bevolking van Meerssen wil. In zijn ogen is 2021 dan een overgangsjaar en komt daarna duidelijkheid of Meerssen wel of niet zelfstandig blijft.

Wethouders
KIJK!!! is één van de twee partijen die het initiatief heeft genomen om de bestuurlijke crisis op te lossen. De andere is de grootste fractie BRUG-M. Dat is los van elkaar gebeurd. Meerssen zit sinds een week zonder wethouders. Ze stapten op nadat een ruime meerderheid (11 tegen 6) van de raad het vertrouwen in hun had opgezegd. Hen werd verweten dat ze geen sluitende begroting wilden opstellen en gedreigd hadden op te stappen als de raad niet voor een herindeling met Maastricht zou kiezen. De wethouders op hun beurt zagen dat als enige optie om de grote financiële problemen het hoofd te bieden. Anders zou de gemeente 'kapot worden bezuinigd'.

Lees ook: Oud-wethouders Meerssen: 'Ons werd zwartkijken verweten'

Formateur
KIJK!!! - dat ook zijn eigen wethouder wegstuurde - heeft nu de gemeenteraad in een brief opgeroepen om zo snel mogelijk een uitspraak te doen over een aantal voorstellen van de partij voor een sluitende begroting. Ook wil de partij dat er zo snel mogelijk nieuwe wethouders komen die een zo breed mogelijk binnen de raad hebben. Om dat te bereiken had KIJK!!! dus oud-gedeputeerde Kersten benaderd om als een soort formateur van buiten aan de slag te gaan. Maar die ziet daar dus van af.

Initiatief
BRUG-M heeft alle partijen uitgenodigd om maandagavond te komen praten over een uitweg uit de impasse waarbij er geen coalitie meer is en er ook geen wethouders meer zijn. Fractievoorzitter Gerrit van der Bijl vindt dat het bij de grootste partij past om het initiatief te nemen zodat de trein weer op gang komt. "Wij stappen in een vacuüm." Volgens hem moet er een duidelijke koers worden uitgezet.

Lees ook: Provinciaal toezicht ligt op de loer voor Meerssen

Onafhankelijke gespreksleider
Of een begroting op basis van een zelfstandige gemeente met alle (bezuinigings)consequenties van dien. "Een onmogelijke zaak", aldus Van der Bijl. Of een duidelijke uitspraak richting herindeling met Maastricht wat voor financiële lucht zou zorgen. BRUG-M is daar voorstander van. Een onafhankelijke gespreksleider zou de bijeenkomst van de partijen moeten leiden., maar een meerderheid van de gemeenteraad heeft die koers juist afgewezen en daarom de wethouders naar huis gestuurd.

Laatste poging
"Toch geloven we in ons initiatief", aldus Van der Bijl. "Het gaat om frapper toujours. Wij rekenen op het gezonde verstand van de collega’s in de raad. We leven met de dag en situatie van vandaag en moeten verder. We willen proberen te bereiken dat mensen over hun eigen schaduw heen springen." Ex-wethouder Jan Gulikers van BRUG-M spreekt van een laatste poging om er samen als gemeenteraad uit te komen. "Maar wij zullen nog steeds niet meewerken aan een bezuinigingsoperatie die tot kaalslag leidt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen