Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-doelman Roda JC: 'Hennepplantage voor romantische reis'

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2020 - 14:28

Voor het eerst heeft Henryk B. (62) verklaard over de hennepplantage die drie jaar geleden in zijn woning in Rimburg is gevonden. De voormalig doelman van Roda JC had geld nodig voor een romantische reis met zijn vrouw.

Dat zei de Poolse verdachte woensdagmorgen tegen de rechter.

Lees ook: Voormalig Roda JC-doelman stortte zich op hennepproductie

Romantische reis
In februari 2017 zat de oud-goalie wat te drinken in een Heerlense kroeg. Henryk uitte zijn zorgen tegenover een landgenoot; in 2017 vierde hij zijn veertigjarig huwelijk en zouden zowel hij als zijn vrouw zestig jaar oud worden. Om dat te vieren zou hij zijn vrouw dolgraag haar droomreis naar Bali of Thailand geven, maar daar was geen geld voor. Het gezin kon maar net rondkomen.

Vijfduizend euro
"Toen stelde die Poolse jongen voor om een kwekerij bij mij te plaatsen. Dat had hij vaker gedaan, zei hij. Voor de eerste oogst zou ik 5.000 euro krijgen", verklaarde de zestiger. De 'Poolse jongen' kreeg toegang tot een kelderruimte in Henryks woning en plaatste daar in maart 2017 een plantage. Volgens Henryk werd er één keer geoogst en kreeg hij inderdaad 5.000 euro.

Anonieme melding
Na een anonieme melding kwam de politie in juni 2017 op bezoek. Ze ontdekten 207 hennepplanten in de kelder. Henryk én zijn vrouw werden gearresteerd. De vrouw blijft volhouden dat ze niets van de plantage wist. "Als ik had geweten dat hij dit van plan was, had ik gevraagd of hij wel goed bij zijn hoofd was." Justitie denkt echter voldoende bewijs te hebben om ook de vrouw te vervolgen.

Taakstraffen geëist
Tegen Henryk eiste justitie woensdag 100 uur taakstraf, tegen zijn vrouw 80 uur. Ook zouden ze zo'n 18.500 euro moeten betalen, geld dat ze volgens de officier met die ene oogst verdiend hebben. Eerder zette justitie nog in op een betaling van 44.000 euro, omdat er vaker geoogst zou zijn. Dat kan echter niet worden bewezen.

Nationale elftal
Het gezin heeft duidelijk betere tijden gekend. In Polen werd Henryk twee keer landskampioen en won hij een keer de nationale beker. Hij keepte één keer voor het Poolse nationale elftal. In 1989 werd hij voor 60.000 euro gekocht door Feyenoord. Na een mindere periode in Rotterdam sloot hij zijn loopbaan af als keeper van Roda JC.

Overigens is het niet voor het eerst dat de voormalig keeper in een strafzaak verzeild is geraakt. In 2015 is hij veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur voor fraude en in 2001 werd hij in Duitsland veroordeeld voor de invoer van drugs. Over twee weken doet de rechter uitspraak in zijn hennepzaak.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen