Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-docent Toneelschool Maastricht Ger Thijs geridderd

Geplaatst opzaterdag 23 december 2017 - 15:47

Ger Thijs, een van 's lands bekendste toneelauteurs, is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Thijs ontving de onderscheiding na afloop van de première van zijn toneelstuk Roem, in de Leidsche Schouwburg.

Debuut
Thijs maakte op 27 september 1970 zijn debuut bij toneelgroep Theater. Sindsdien werkt hij als acteur, regisseur, vertaler, bewerker, toneelschrijver, artistiek leider en dramaturg. Hij was een tijd artistiek leider van het Nationale toneel.

Toneelschool Maastricht
Hij verleende bijdragen aan het nieuw Nederlands toneelrepertoire, met zowel eigen stukken als bewerkingen van klassieke Nederlandse romans. En hij was jarenlang docent aan de Toneelschool van Maastricht.

Leesgraag publiek
Toneelstukken van Thijs omvatten onder bewerkingen van Hella Haasse's 'Heren van de thee' en 'Max Havelaar' van Multatuli. Stukken van Thijs worden ook in het buitenland opgevoerd, zoals 'Oude Meesters' en zijn bekendste werk 'de Kus'. Hij wordt met name geprezen om het feit dat hij stof toegankelijk maakt voor een minder of niet leesgraag publiek.

De Leidse locoburgemeester Robert Strijk reikte de onderscheiding uit.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen