Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-Defensiemedewerkers getuigen over gifverf Chroom-6

Geplaatst opwoensdag 25 maart 2015 - 4:47

Oud-werknemers van de voormalige defensiewerkplaatsen in Eygelshoven en Brunssum leggen woensdag getuigenverklaringen af voor de rechtbank Limburg.

Ze gaan verslag doen van de arbeidsomstandigheden waaronder ze jarenlang met de kankerverwekkende chroom-6-verf hebben gewerkt.De getuigenverhoren zijn een initiatief van de Heerlense advocaat Rob Bedaux. Die bereidt een rechtszaak voor waarin hij schadevergoeding eist van Defensie.

Gevaarlijke stof
Afgelopen september werd bekend dat medewerkers van Defensie op grote schaal zijn blootgesteld aan verf die het giftige chroom-6 bevat. Tot 2008 werd met de gevaarlijke stof gewerkt terwijl toen al lang bekend was hoe gevaarlijk dat was. Chroom-6 is bewezen kankerverwekkend. De kanker openbaart zich vaak pas na tientallen jaren.

Brunssum en Eygelshoven
In Limburg werd de verf onder meer gebruikt op de voormalige POMS-materieeldepots in Brunssum en Eygelshoven. Op de legersites werd Amerikaans oorlogsmaterieel onderhouden en er werd onder meer gewerkt met CARC-verf, waar de kankerverwekkende stof chroom-6 in zit.

Vergoeding
Onlangs werd bekend dat (oud-)medewerkers van Defensie die ziek zijn geworden van werken met de verf aanspraak kunnen maken op een vergoeding van maximaal 15.000 euro. Het gaat om een voorschot dat afhankelijk van de ernst van de aandoeningen kan oplopen tot 15.000 euro.

Lees ook: Vergoeding Chroom-6-slachtoffers is 'unieke stap'

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Rechter hoort personeel POMS-sites als getuige
'Mogelijk 100 doden Defensie door chroom-6'
Infobijeenkomst voor slachtoffers Chroom-6
Meldpunt kankerverwekkend chroom-6: 900 registraties
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen