Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-collega: 'Hoop dat ze Jurgen niet zomaar neerknallen'

Geplaatst opvrijdag 21 mei 2021 - 10:58

Een oud-collega en vriend van Jurgen Conings roept de militair op om zich over te geven. "Jurgen, gebruik je verstand makker. Er is nog niks gebeurd", zegt zijn vriend. "Denk aan je kinderen."

Marino Hauben doet zijn emotionele oproep bij TV Limburg.

Niet zien aankomen
Hauben zat tussen 1994 en 2001 in dezelfde legereenheid als Conings in de kazerne van Leopoldsburg in Belgisch-Limburg. Ze zijn altijd vrienden gebleven en hadden nog veel contact met elkaar. Hij is verbaasd over de actie van zijn vriend en de massale klopjacht van de Belgische politie. "Ik had dat totaal niet zien aankomen", zegt Hauben. "Dit is niet de Jurgen die ik ken." Volgens Hauben is zijn vriend altijd een fijne en rustige collega geweest. "Jurgen is een persoon op wie je altijd kunt rekenen. Hij was helemaal geen moeilijke man en was er altijd voor zijn kameraden. Hij deed zijn werk enorm graag."

Lees ook: Massale inzet politie en leger bij jacht op gewapende man

Jurgen C.
De voorvluchtige Belgische militair Jurgen Conings
Foto: Belgische politie

Niet neerknallen
De oud-militair blijft Conings steunen. "Ik keur het natuurlijk niet goed wat hij gedaan heeft, maar ik vind wel dat hij een eerlijke kans moet krijgen om zijn verhaal te doen", vertelt Hauben. "Ik hoop niet dat ze hem zomaar neerknallen." Hauben denkt dat zijn vriend mogelijk last heeft van trauma's die hij heeft opgelopen tijdens missies in oorlogsgebieden. Conings werd onder meer naar Joegoslavië, Bosnië, Kosovo, Libanon, Irak en Afghanistan gestuurd als militair. Volgens Hauben ontbreekt het aan goede begeleiding. "Die jongens zitten vaak met trauma's die ze daar opgelopen hebben en die weggelachen worden." Of Conings aan PTSS lijdt, is niet officieel bekend.

Geen resultaat
Donderdag zochten 400 militairen en agenten in nationaal park Hoge Kempen naar de zwaar bewapende militair, maar de zoekactie leverde geen resultaat op. Het 12.000 hectare grote natuurgebied ligt net over de grens. Volgens het Belgische Openbaar Ministerie zijn er twee opties: Jurgens Conings is dood óf hij is toch kunnen ontsnappen uit het natuurgebied. Vrijdagochtend verzamelen opnieuw tientallen agenten bij het bos, in verband met de zoektocht.

Lees ook: Voortvluchtige militair niet gevonden na uitkammen bos

Vriend Marino Hauben blijft hopen op een goede afloop. "Wij als makkers blijven altijd achter je staan, ondanks de fouten die je nu gemaakt hebt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen