Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-burgemeester Kaiser gaat CDA Limburg doorlichten

Geplaatst opwoensdag 14 april 2021 - 19:21

Herman Kaiser zal de integriteitscommissie leiden die het CDA Limburg gaat doorlichten.

De voormalige burgemeester van Margraten en Roermond krijgt als opdracht mee om de grondhouding en het morele kompas van de partijleden, daar waar nodig, bij te sturen.

Commissie
CDA'er Kaiser wordt bijgestaan door Carla van Baalen, hoogleraar Parlementaire Geschiedenis aan de Radbouduniversiteit. Zij heeft geen banden met het CDA, zo benadrukt de partij. Het derde commissielid is Joris Steenkamp, werkzaam als advocaat en Legal Counsel Corporate & Governance bij KPMG. Hij was eerder voorzitter van de landelijke werkgroep die de integriteitscode van het CDA heeft geactualiseerd.

Lees ook: Gouverneur Theo Bovens stapt op: 'Ruimte voor nieuwe start'

Affaire Vrehen
Met het aanstellen van de commissie wil het bestuur van het CDA Limburg het eigen integriteitsbeleid verbeteren. Aanleiding zijn de recente onthullingen over de oud-gedeputeerde Herman Vrehen. Hij wordt beschuldigd dat hij als directeur van het Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) tonnen aan subsidies heeft doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen die opdrachten uitvoerden voor IKL. Ook zou hij zich als directeur laten inhuren tegen een te hoog tarief.

NRC
De affaire kwam aan het licht na spitwerk door journalisten van NRC. Het leidde uiteindelijk tot het aftreden van het voltallige provinciale bestuur, inclusief gouverneur Theo Bovens. Directeur Vrehen was eerder al weg bij het IKL en sleurde ook de Raad van Toezicht, met aan het hoofd Dieudonné Akkermans, met zich mee. De oppositie van Eijsden-Margraten wil nu dat burgemeester Akkermans met de billen bloot gaat over zijn rol.

Landelijk bestuur
De omstreden bestuurscultuur in Limburg waarbij het CDA herhaaldelijk in opspraak is geraakt, baart ook het landelijke partijbestuur zorgen. De aangestelde commissie zal daarom rechtstreeks haar bevindingen rapporteren aan Den Haag. Indien het provinciaal bestuur aanbevelingen niet doorvoert, kan de commissie dit bij het landelijk bestuur melden.

Ledenvergadering
Het werk van de commissie wordt 26 juni aan de Algemene Ledenvergadering van het CDA-Limburg gepresenteerd. Dan zal het bestuur ook aangeven hoe ze de aanbevelingen gaat overnemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen