Overslaan en naar de inhoud gaan

'Oud-burgemeester Jos Heijmans wiste ruim 9000 mails'

Geplaatst opmaandag 8 juni 2020 - 15:16

Vlak nadat de gemeenteraad van Weert op 15 januari naar buiten bracht dat het een onafhankelijk onderzoek naar de integriteit van burgemeester Jos Heijmans wil laten doen, verwijderde Heijmans ruim 9000 berichten uit zijn mailbox.

Dat zeggen de advocaten van de gemeente Weert maandag tijdens het kort geding dat de oud-burgemeester tegen de gemeente heeft aangespannen. Dat kort geding komt erop neer dat Heijmans niet wil dat er in zijn zakelijke communicatiekanalen wordt gekeken. Heijmans is daar bang voor, omdat de wethouders van Weert beslag hebben gelegd op de mailbox van de burgemeester.

Lees ook: Kort geding: Heijmans en Weert treffen elkaar bij de rechter

Bedreigd
Volgens Heijmans is dat onrechtmatig, omdat zijn privacy ermee is geschaad. Bovendien, zo stelt hij, beschikt een burgemeester uit hoofde van zijn functie over informatie die alleen de burgemeester hoort te hebben. Dat gaat bijvoorbeeld over openbare orde en veiligheid. Maar ook over bedreigingen waar Heijmans mee te maken heeft. Op de zitting geeft Heijmans aan dat hij regelmatig wordt bedreigd: 'zondag nog'. Hij vreest dan ook voor de veiligheid van hemzelf en van zijn gezin.

Video: L1

9133 mails gewist
Heijmans heeft tussen 15 en 19 januari 9133 mails gewist. "9133 redenen om de heer Heijmans niet op zijn blauwe ogen te geloven", zei raadsman Thomas Sanders die de gemeente bijstaat. "Er zitten op dit moment welgeteld nog zeven berichten in zijn mailbox." Waarom Heijmans die mails in die korte periode uit zijn mailbox heeft verwijderd, is niet duidelijk geworden. De enige opmerking die Heijmans' advocaat er tijdens de zitting over maakte, is dat zijn cliënt regelmatig zijn mailbox opschoont. Het gaat om ruim 9000 mails van Heijmans, sinds zijn aantreden in Weert in 2011.

Video: L1

Vernietigd
Dat de mails weliswaar zijn verwijderd, maar niet zijn verdwenen komt doordat de wethouders van Weert op 31 januari beslag hebben gelegd op de mailbox van Heijmans. Daardoor zijn de gegevens van 29 januari tot 60 dagen daarvoor niet verwijderd. "Verwijderen betekent niet dat ze ook meteen vernietigd zijn. Dat gebeurt pas na 60 dagen", legt de advocaat van de gemeente Weert uit.

Video: L1

Onrechtmatig
Volgens de advocaten van Heijmans is het beslag op de mailbox van Heijmans onrechtmatig en in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (Avg). De advocaten van Weert weerspreken dat en geven aan dat wethouders wel degelijk beslag mogen leggen op de mail van een burgemeester, zoals volgens de raadslieden blijkt uit meerdere uitspraken van de Raad van State.

Oude situatie
Heijmans wil terug naar de 'oude situatie' zo geeft zijn advocaat Jan van der Grinten aan. Dat betekent dat Heijmans weer beschikking moet krijgen over de ruim 9000 mails die hij eerder al had verwijderd. De advocaten van Weert zien die situatie niet zitten, omdat zij vrezen dat Heijmans dan opnieuw gaat verwijderen, maar dat ze vervolgens na 60 dagen voorgoed zijn verdwenen.

Subsidie
Het beslag is gelegd naar aanleiding van meerdere publicaties in De Limburger over de integriteit van Jos Heijmans. Die publicaties gaan erover dat Heijmans als burgemeester van Weert subsidie heeft toegekend aan een jongerenstichting waarvan hijzelf de voorzitter is. Hij heeft dat geldbedrag eigenhandig toegekend, zonder daar overleg over te voeren met de wethouders. De publicaties in de krant waren voor de gemeenteraad aanleiding om een integriteitsonderzoek naar Heijmans te doen. Op 15 januari heeft de raad aangegeven dat het onderzoek er moet komen, op 5 februari heeft de raad de opdracht aan Berenschot verleend om een integriteitsonderzoek naar Heijmans te doen.

Wob
Heijmans geeft tijdens de zitting aan dat hij geen informatie wil achterhouden. In het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft De Limburger de communicatie tussen Heijmans en PvdA-raadslid Fanida Kadra opgevraagd. Kadra werkt namelijk voor de jongerenstichting waar Heijmans voorzitter van is. Tijdens de zitting overhandigde Heijmans de documenten aan de advocaat van de Limburger, die ook bij de zitting aanwezig was.

COA-gelden
De subsidie is overgemaakt vanuit de zogenoemde COA-gelden. Dat is een geldbedrag dat Weert vanuit het rijk krijgt, omdat de gemeente een asielzoekerscentrum huisvest. In totaal heeft Weert 1,2 miljoen euro vanuit het rijk ontvangen.

Berenschot
Onderzoeksbureau Berenschot heeft onderzocht hoe Heijmans met de COA-gelden is omgesprongen en concludeert dat hij geen mandaat had om eigenhandig geld toe te kennen aan projecten. Dat betekent dat hij er altijd met de wethouders over had moeten overleggen. Ook concludeert Berenschot dat er ‘slordig’ en ‘onzorgvuldig’ is omgesprongen met de COA-gelden.

Lees ook: Veel gerommel met het ‘potje van Jos’

Ontslag
Het rapport is op woensdag 3 juni besproken door de gemeenteraad van Weert. Aan het einde van de vergadering dienden de coalitiepartijen WeertLokaal, CDA en VVD, goed voor 23 van de 29 zetels in de gemeenteraad, een motie van wantrouwen tegen de burgemeester in. Zij hebben verzocht tot ontslag van Heijmans op de kortst mogelijke termijn.

Lees ook: Gemeenteraad Weert klaar met Jos Heijmans

Ziek
Heijmans had zich eerder al ziek gemeld en op 14 mei aan gouverneur Theo Bovens laten weten dat hij niet meer terug wilde keren in het ambt van burgemeester in Weert. Hij deed dat, nadat de wethouders van Weert een dag eerder aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad hadden gevraagd om het vertrouwen in Heijmans op te zeggen. De wethouders gaven tijdens die besloten bijeenkomst aan dat zij onder geen beding meer verder wilden met Heijmans.

Lees ook: 'Raad en college zegden vertrouwen in Heijmans op'

Hulp
Omdat zijzelf de burgemeester niet weg kunnen sturen, is de hulp ingeroepen van de fractievoorzitters. Alleen de gemeenteraad kan de burgemeester namelijk wegsturen. De fractievoorzitters van in ieder geval de coalitiepartijen hebben op 14 mei gehoor gegeven aan de oproep van het college. Van oppositiepartij PvdA is bekend dat die de wens van het college op dat moment niet volgde.

Van de andere partijen, D66, DUS Weert en de fractie Duijsters, is niet bekend hoe zij op het verzoek van de wethouders hebben gereageerd. In ieder geval hebben deze partijen de motie om Jos Heijmans weg te sturen op 3 juni tijdens de raadsvergadering niet gesteund.

Uitspraak
De rechter doet maandag 15 juni uitspraak. "Misschien de vrijdag ervoor al."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen