Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-burgemeester Jos Heijmans speldt lintjes op

Geplaatst opzaterdag 4 juli 2020 - 18:04

Oud-burgemeester Jos Heijmans van Weert heeft vrijdag twee Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Heijmans deed dit op verzoek van Mathilde Dominikowski en Harry Notermans.

De lintjesregen vond vanwege het coronavirus later plaats dan normaal. Het lintje werd niet door burgemeester Ina Leppink-Schuitema opgespeld, maar door een bekende van de gedecoreerde. Dominikowski en pastoor Notermans hebben Heijmans hiervoor gevraagd.

Lees ook: Video: Alsnog ceremonie voor lintjes

Open brief
De pastoor en Dominikowski hebben onlangs samen met andere inwoners van Weert een open brief gestuurd om de onder vuur liggende Heijmans een hart onder de riem te steken. Het schrijfsel was ondertekend door een aantal prominenten uit Weert.

Lees ook: Open brief: 'Vergeet verdiensten Jos Heijmans niet'

Goede bekende
Loco-burgemeester Geert Gabriëls laat in een reactie weten dat het college niet op de hoogte was dat Heijmans lintjes zou uitreiken. "Dit is niet binnen het college besproken", zegt hij. "Maar ik vind het geen probleem dat een goede bekende van een gedecoreerde het lintje op speldt."

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de waarnemend burgemeester op de hoogte was van de komst van Heijmans. "In het kader van de coronamaatregelen mag de waarnemend burgemeester de lintjes niet opspelden." Om die reden geeft ze het pakketje af en vervolgens is het de eer aan een naaste van de gedecoreerde om de onderscheiding op te spelden. "Meestal is dat een familielid, omdat die binnen een straal van anderhalve meter bij de gedecoreerde mag komen", aldus de woordvoerder. "Maar in dit geval kozen twee gedecoreerden dus voor Heijmans. Zij hadden hem als gast meegenomen." Volgens de woordvoerder is het niet aan de waarnemer om vervolgens te weigeren om Heijmans de onderscheidingen op te laten spelden.

Opspraak
Heijmans heeft in mei aangegeven niet meer terug te keren in het burgemeestersambt in Weert. Hij heeft zich ziek gemeld, nadat de wethouders en een reeks fractievoorzitters het vertrouwen in hem opzegde. Heijmans kwam in opspraak nadat De Limburger in januari naar buiten bracht dat hij als burgemeester subsidie had toegekend aan een jongerenstichting waarvan hijzelf voorzitter is. Heijmans zei daar destijds over dat hij een mandaat had om dat te doen. Uit onderzoek bleek dat dit niet het geval was.

Lees ook: COA-gelden Weert veelvuldig besteed aan netwerk Jos Heijmans

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen