Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-bestuurder moskee Geleen ontkent steun aan IS

Geplaatst opdinsdag 1 juni 2021 - 14:45

Voormalig bestuurslid van de Geleense Al Houda-moskee Laarbi A. ontkent dat hij IS-terroristen financieel heeft gesteund. Hij had slechts de bedoeling vluchtelingen te helpen, zo zei hij dinsdag voor de rechtbank in Roermond.

Justitie denkt dat de humanitaire hulp als dekmantel werd gebruikt.

Salafisme
De rechtszaak vloeit voort uit een jarenlang onderzoek naar salafisme in Nederlandse moskeeën. Moskeegangers zouden daarbij worden geronseld tot IS-strijders. Vorig jaar was er nog een parlementaire enquête over de radicale islam in Nederland. Daarbij kwam ook de Al Houda-moskee in Geleen ter sprake. Oud-bezoekers beweerden dat gematigde moslims er werden geïntimideerd door radicale moslims.

Lees ook: Geleense moskee broeinest voor salafisten

Financieren
Het oud-bestuurslid moet zich nu voor de rechtbank verantwoorden. Laarbi A. wordt verdacht van onder andere het financieren van terrorisme en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Daarnaast stond voormalig bestuurslid Stefan Z. voor de rechter. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen. De Geleense stichting Babycare zou als dekmantel zijn gebruikt. Die stichting zamelde geld in voor hulpgoederen voor Syrische vluchtelingen. Maar volgens justitie werd dat geld gebruikt om IS-strijders en hun gezinnen financieel te ondersteunen.

Ontkennen
Op de eerste dag van hun proces dinsdag ontkende beide verdachten alle aantijgingen. Voor het door Babycare opgehaalde geld ( 250.000 euro) zouden allerlei hulpgoederen zijn gekocht. Het ging onder meer om medicatie, babymelk, water en luiers. Laarbi A. bracht de spullen in 2014 en 2016 zelf naar Syrië. Zo ging hij naar de stad Raqqa, dat onder IS-bewind stond. Daar waren in die periode openbare executies aan de orde van de dag.

De rechters vonden het vreemd dat juist dit gebied werd uitgekozen. "Ik kan best met IS'ers in contact zijn geweest, maar ik heb me niet voor het karretje laten spannen. De hulpgoederen heb ik persoonlijk uitgedeeld in onder meer tentenkampen waar vluchtelingen zaten", verklaarde Laarbi A. Wel gaf hij toe dat hij misschien wat te naïef was geweest. Zo vertrouwde hij de stichting Babycare, maar deed hij er geen onderzoek naar.

Lijst IS-strijders
Justitie denkt dat hij bewust kinderen van jihadstrijders opzocht. Ook zou er een lijst circuleren van gezinnen van jihadisten die ondersteund moesten worden. Verder zou Laarbi A. filmpjes over de jihad verheerlijken. Zo werden op zijn computer allerlei video's van aanslagen door IS gevonden. Volgens justitie zijn er ook getuigen die hebben verklaard dat hij het IS-gedachtengoed steunde. Laarbi ontkent dat.

Neutraal
De rechtbank probeerde te achterhalen waar het geld voor bedoeld was. Verdachte Laarbi gaf toe dat het bij dit soort werk snel kan lijken alsof je voor IS bent. "Waar vinden we de veroordeling van dit gedachtengoed terug?", vroeg de rechtbank aan de verdachte. Die zei dat hij dat gedachtegoed via social media vaker heeft veroordeeld. "Je probeert neutraal te zijn, maar je wilt er ter plekke ook geen problemen mee krijgen. Ik ben niet voor en niet tegen."

Inval
Justitie doet al sinds 2014 onderzoek naar radicale moskeeën. In 2017 vielen politie en justitie samen met de FIOD binnen bij de Geleense moskee en bij de stichting Babycare. Daarbij werd de administratie in beslag genomen. Ook werden de twee bestuursleden van de Al Houda-moskee aangehouden. Ze zaten enkele maanden in voorarrest, maar werden later in afwachting van de rechtszaak vrijgelaten.

Lees ook: Invallen bij moskee en babystichting voor witwasserij

Kalasjnikovs
Bestuurders van de moskee zouden ook gevechtssituaties in de Ardennen hebben getraind. Daarbij zouden ze echte kalasjnikovs hebben willen gebruiken. Justitie wilde Laarbi A. ook vervolgen wegens het ronselen van jihadisten, maar die aanklacht is wegens gebrek aan bewijs tijdens het onderzoek komen te vervallen.

Lees ook: Radicale bestuursleden moskee oefenden met nepwapens

Strafeis
De zaak gaat donderdag verder. Dan komt de valsheid in geschrifte aan de orde, waar ook Stefan Z. van wordt verdacht. Volgende week dinsdag komt justitie met een strafeis.

Naschrift redactie 2 juni 2021: In een eerdere versie van dit artikel is ten onrechte de suggestie gewekt dat ook Stefan Z. wordt verdacht van steun aan IS-terroristen. Z. staat in deze zaak uitsluitend terecht voor financiële malversaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen