Overslaan en naar de inhoud gaan

OU ziet aanmeldingen in coronatijd flink stijgen

Geplaatst opdonderdag 11 februari 2021 - 6:00

De Open Universiteit (OU) in Heerlen heeft tijdens de coronaperiode vorig jaar het aantal nieuwe studenten flink zien groeien. Een stijging van bijna 25 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

Normaal gesproken is de instroom vrij stabiel, circa 5.500 nieuwe studenten. De OU verzorgt afstandsonderwijs op universitair niveau.

Flinke stijging
Vorig jaar zijn zo’n 6.500 nieuwe studenten gestart, dat is een stijging van ruim 18 procent ten opzichte van 2019. Als je alleen kijkt naar de instroom vanaf 1 april 2020 tot en met 31 december 2020 is de stijging 24,7 procent.

Pre-master is populair
"In de praktijk zie je dat tijdens de coronacrisis mensen de tijd nemen of hebben, om aan een opleiding te beginnen. Vooral de pre-masteropleidingen, een zogenoemd schakeljaar, zijn erg in trek", legt Theo Bastiaens uit. Hij is de rector magnificus van de OU,

Bastiaens: "Om vanuit het hbo door te stromen naar het wetenschappelijk masteronderwijs heb je meestal een pre-master nodig. Landelijk zijn ongeveer 12.500 studenten begonnen aan zo'n schakeljaar. Hiervan volgen zo'n 1.800 studenten het schakelprogramma via de OU. Met name het schakelprogramma Management is heel populair. Een stijging van bijna 34 procent. Normaal zien we een stijging van zo'n 10 procent."

Personele bezetting
Een toename van het aantal studenten heeft ook een uitbreiding van het personeel tot gevolg. "In de meeste gevallen lukt het wel voldoende goede mensen in te zetten. We zien bijvoorbeeld een enorme groei bij de studierichting Psychologie: bijna 25 procent over heel 2020. Daar hebben we extra docenten voor nodig. Gelukkig zijn er genoeg wetenschappers in het land die onze psychologiestudenten kunnen begeleiden bij hun onderzoek of vakken als Gesprekstechnieken."

Voor technische opleidingen is het lastiger. Hoewel het aantal studenten hiervan minder snel stijgt, is het niet altijd gemakkelijk de personele bezetting rond te krijgen. Bijvoorbeeld voor een vak als Kunstmatige Intelligentie is het lastig voldoende juiste mensen te vinden.

Het opschalen wordt bekostigd vanuit de eigen reserves. Pas over twee jaar krijgt de OU overheidssubsidie voor de studenten die dit jaar beginnen.

Master Gezondheidswetenschappen
De Open Universiteit start in september met de nieuwe masteropleiding Gezondheidswetenschappen. In de opleiding is veel aandacht voor digitale en maatschappelijke ontwikkelingen die bepalend zijn voor de huidige en toekomstige publieke gezondheid en zorg in Nederland. De opleiding kent twee specialisaties, Gezondheidsbevordering, en Management en kwaliteitszorg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen