Overslaan en naar de inhoud gaan

OU-hoogleraar Vermeend biedt excuses aan voor plagiaat

Geplaatst opvrijdag 2 februari 2018 - 16:09

Oud-minister en OU-hoogleraar Willem Vermeend biedt in een verklaring via zijn uitgeverij zijn excuses aan aan auteurs van wie zonder bronvermelding werk is gebruikt in zijn boek over cybercrime.

Vermeend werd door NOS en Nieuwsuur gewezen op het plagiaat in De wereld van Cybersecurity en Cybercrime, dat hij samen met Rian van Rijbroek schreef.

Schrik
"Daar schrok ik van, dat is me nog nooit overkomen", aldus Vermeend eerder op Radio1. "Buitengewoon ergerlijk dat dat kan. Ik heb onmiddellijk mijn uitgever gebeld en ik heb gezegd we kunnen maar één ding doen: uit de handel nemen."

Stommiteit
De oud-minister weet niet hoe het heeft kunnen gebeuren, aangezien het volgens hem heel gebruikelijk is dat een boek meerdere keren wordt gecontroleerd. "Het is een stommiteit en dat trek ik me aan, ook persoonlijk", zegt hij. "Ik neem de volle verantwoordelijkheid. Ik had dat ook moeten controleren."

Lees ook: Boek OU-hoogleraar Vermeend uit handel voor plagiaat

Verklaring
Uitgeverij EinsteinBooks verklaart: "Voorop staat dat alle auteurs van EinsteinBooks zich contractueel verplicht hebben zelf zorg te dragen en verantwoordelijk zijn voor de feitelijke juistheid en originaliteit van hun werk. De recente gebeurtenissen zijn echter aanleiding te onderzoeken of en hoe onze procedures verbeterd kunnen worden." De uitgever betreurt de gang van zaken zeer: "Kopers van het boek kunnen zich via info@einsteinbooks.nl melden voor restitutie van het aankoopbedrag."

Verbijsterd
Vermeend heeft zo'n dertig boeken op zijn naam. Hij is verbijsterd over wat er nu is gebeurd, voegt hij aan de verklaring toe: "Ik ken de procedures en ook de extra controle op de tekst met een speciaal softwareprogramma om te voorkomen dat stukken van anderen zonder een goede bronvermelding in boeken terecht komen. Ik kan me zelf wel voor mijn kop slaan voor deze stommiteit. Ik zou zelf ook verontwaardigd zijn als anderen mijn passages zouden overnemen zonder bronvermelding. Mijn excuses aan de auteurs die ten onrechte niet als bron zijn vermeld zijn dan ook welgemeend."

Volgens Vermeend betreft het plagiaat passages van Wikipedia, twee krantenartikelen (NRC) en een stuk van een ICT-jurist.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen