Overslaan en naar de inhoud gaan

Orlando Festival na 38 jaar in voortbestaan bedreigd

Geplaatst opdonderdag 28 mei 2020 - 16:45

De toekomst van het Kerkraadse Orlando Festival hangt aan een zijden draadje.

Als het aan de Cultuurtank Limburg ligt krijgt het internationaal kamermuziekfestival in Abdij Rolduc vanaf 2021 namelijk geen cent provinciale subsidie meer. En dat terwijl de organisator van het festival, Stichting Kamermuziek Limburg, om een jaarlijkse bijdrage van 177.00 euro per jaar had gevraagd.

Vrij uniek
De Cultuurtank, die de provincie adviseert over de verdeling van subsidies voor kunst en cultuur, geeft als belangrijkste argument dat het Orlando Festival geen gezonde bedrijfsvoering laat zien, en zich eigenlijk alleen richt op de muziek zelf. Of zoals de Cultuurtank het omschrijft: "Het is vrij uniek dat artistieke uitwerking in een meerjarenplan overheerst en de maatschappelijke functie en interdisciplinaire inbedding vrijwel geen aandacht krijgt. Dat mag, maar inhoudelijke keuzes en zakelijke implicaties hangen met elkaar samen."

Verbijsterd
"Ik vind het op mijn beurt dan weer vrij uniek dat de Cultuurtank ons verwijt dat wij geen gezonde bedrijfsvoering laten zien", reageert festivaldirecteur Henk Guittart. "Ik ben verbijsterd", zegt hij. "We bestaan 38 jaar en we zijn daarmee het oudste en ook nog eens het grootste kamermuziekfestival van Nederland. Hoe zouden we dat kunnen zijn zonder gezonde bedrijfsvoering?", vraagt hij zich af.

Koopmans
Guittart heeft zijn teleurstelling per brief geuit aan cultuurgedeputeerde Ger Koopmans. Nu het concept-rapport er ligt, kunnen de subsidieaanvragers reageren op het advies. Guittart hoopt dat het provinciale culturele adviesorgaan bijdraait als het in juli het definitieve advies opstelt.

Zuid-Limburgs feestje?
Vanuit Provinciale Staten is ook al met verbazing gereageerd op de concept-nota van de Cultuurtank. Met name de VVD en de PvdA zijn onaangenaam verrast over de verdeling van de subsidies. Van de 21 aanvragen die wat de Cultuurtank betreft in aanmerking komen voor subsidie komen er 20 uit Zuid-Limburg.

Lees ook: Onvrede over voorgestelde verdeling cultuursubsidies

Onbegrijpelijk
Guittart vindt het onbegrijpelijk dat de Cultuurtank geen oog heeft voor kamermuziek. "Als het Orlando Festival verdwijnt, verdwijnen er ook 40 kamermuziekconcerten per jaar. Ik zie niet dat die leemte ergens anders in Limburg wordt opgevuld."

Oplossing
In hoeverre een eventuele lagere subsidie een oplossing biedt kan Guittart niet inschatten. "Dan kunnen we in ieder geval niet leveren wat we nu wel leveren", zegt hij. "We willen de musici een eerlijk honorarium kunnen betalen en daarnaast vinden we educatie erg belangrijk." Minder inkomsten betekent hoe dan ook een andere invulling, al is het nog te vroeg om aan te geven welke keuzes er dan gemaakt gaan worden.

Nadat in juli het definitieve advies is opgesteld, nemen Gedeputeerde Staten er in augustus een besluit over. In september vindt de behandeling plaats in de statencommissie Cultuur en Samenleving en vervolgens wordt het begin oktober vastgesteld door Provinciale Staten.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen