Overslaan en naar de inhoud gaan

Orlando Festival gered: kan minstens twee jaar door

Geplaatst opvrijdag 13 november 2020 - 16:38

Het Orlando Festival voor kamermuziek is van de ondergang gered.

Een meerderheid van het Limburgs Parlement wil dat het Festival in Abdij Rolduc in Kerkrade in ieder geval in 2021 en 2022 verder kan en daarbij ook moet kunnen blijven rekenen op provinciale subsidie.

Het precieze bedrag wordt binnen een paar weken duidelijk, zo maakte gedeputeerde Ger Koopmans bekend in een vergadering van het Limburgs Parlement. In de vergadering van 11 december moet de provinciale politiek zich daar dan over uitspreken.

Lees ook: Orlando Festival na 38 jaar in voortbestaan bedreigd

Plan
Koopmans vertelde dat het Orlando Festival gehoor heeft gegeven aan zijn oproep van begin oktober om met een plan kamermuziek 2.0 te komen. "Dat is bij ons ingeleverd. We zijn er serieus mee aan de slag, ook wetende wat een grote meerderheid hier in het Limburgs Parlement wil", aldus Koopmans. Eerder meldde de gedeputeerde al dat er hier en daar nog wel wat vrije middelen zijn.

Advies
Het Orlando Festival werd na 38 jaar in zijn voortbestaan bedreigd omdat het niet meer in aanmerking kwam voor een jaarlijkse provinciale subsidie voor de periode 2021-2024. Dat was conform het advies van de zogeheten Cultuurtank Limburg. In dat advies kreeg het kamermuziekfestival nul punten voor de kwaliteit van de bedrijfsvoering. En geen punt op één van de beoordelingscriteria betekent automatisch geen subsidie.

Lees ook: Meer geld voor kunst en cultuur, niet voor Orlando Festival

Alternatief
Het provinciebestuur nam dat advies over maar wilde dus wel praten over een alternatief. Dat ligt nu dus op tafel en wordt besproken. Maandag stemt het Limburgs Parlement over een motie van 50Plus waarin wordt vastgelegd dat het Orlando Festival in 2021 en 2022 kan rekenen op provinciale subsidie.

Positief
Fractievoorzitter Anne Marie Fischer wees erop dat 250 personen en instellingen 'op indringende wijze' hebben geprotesteerd bij gedeputeerde Koopmans tegen het stopzetten van de subsidie. Door het verloop van het debat stelde Fischer wel "heel veel vertrouwen in te hebben dat het goed gaat komen".

Lees ook: Lichtpuntje voor behoud Orlando Festival

Subsidie
Het Orlando Festival kreeg van 2017 tot en met 2020 jaarlijks 100.000 euro subsidie. Voor de nieuwe vierjaarlijkse periode had het om 177.000 euro gevraagd. Het provinciebestuur is overigens ook bezig te bekijken hoe het Limburgs Fanfare Orkest toch nog kan worden gesubsidieerd. Dat komt niet meer in aanmerking voor een vaste tweejaarlijkse subsidie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen