Overslaan en naar de inhoud gaan

Organisatie afgelaste optocht Sittard: 'Machteloos gevoel'

Geplaatst opvrijdag 6 maart 2020 - 18:45

De organisatie van de Sittardse optocht voelt zich machteloos doordat meer dan de helft van de deelnemers heeft afgezegd vanwege het coronavirus. Daardoor is besloten de optocht niet door te laten gaan zondag.

Dat zegt Guus Quiesen van Optochtcommissie Sittard.

Geen draagvlak
"Het is in een aantal dagen zo snel gelopen, daar heb je geen vat op. Vanaf donderdag regende het afmeldingen. In de reacties op Facebook zag je ook dat erover werd gediscussieerd. Dan moet je concluderen dat er geen draagvlak is om deze optocht dit jaar door te laten gaan." Zo besloot het schoolbestuur van Kindante in Sittard om niet met de scholen deel te nemen aan de optocht. "Dan sta je als organisatie machteloos. Als dat de stemming is, dan moet je een besluit nemen. Dat is moeilijk", aldus Quiesen.

Afgelasting carnavalsoptocht grote optocht Sittard (6 mrt 2020)
Guus Queisen van Optochtcommissie Sittard zit te kijken met de vaandels die tijdens de optocht uitgedeeld zouden worden.
Foto: L1 (Ruud van Broekhoven)

Veel afzeggingen
Eerder leek de optocht van Sittard niet in gevaar te komen, ook al werd woensdag bekend dat een man uit Geleen het gevreesde coronavirus heeft. De organisatie heeft vrijdag dus alsnog moeten besluiten om de stoet te cancellen. "Er is geen enkel negatief advies gegeven dat we de optochten zondag moesten afgelasten", zegt Quiesen. "Integendeel. Het kan doorgaan, werd gezegd." De grote en kinderoptocht werden carnavalszondag al verplaatst, omdat de harde wind toen roet in het eten gooide.

Daglicht niet gezien
Of de wagens volgend jaar alsnog in de optocht te zien zijn, is aan de deelnemers zelf. "Normaliter is het geen hal voor stalling en moeten ze worden afgebroken. Maar ik kan me voorstellen dat deze mooie wagens die het daglicht niet gezien hebben volgend jaar toch meekunnen in de optocht."

Inmiddels staat de teller in de gemeente Sittard-Geleen op vijf coronabesmettingen. In heel Limburg gaat het om het dubbele; tien patiënten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen