Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ordinair powerplay bij fusieplan Heerlen-Landgraaf'

Geplaatst opzondag 10 december 2017 - 17:33

Gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) had zelf kunnen inzien dat de herindeling van Heerlen en Landgraaf zou stranden. Dat concludeerde hoogleraar bestuursrecht Raymond Schlössels zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

Afgelopen vrijdag besloot minister Kajsa Ollongren (D66) om de herindelingswet Heerlen-Landgraaf terug te trekken na een negatief advies van de Raad van State. Dat adviescollege vindt dat de procedure onzorgvuldig is geweest.

Enorme risico's
Schlössels die verbonden is aan de Radboud Universiteit Nijmegen is het daarmee eens en zegt dat de provincie enorme risico’s heeft genomen met de gevoerde procedure. Volgens de hoogleraar is te weinig gekeken naar alternatieven.

Tunnelvisie
Schlössels: "Eerlijk gezegd begrijp ik niet dat gedeputeerde Koopmans zegt dat hij het niet begrijpt." Hij had niet op één variant moeten inzetten, nu is er sprake geweest van tunnelvisie, denkt hij: "Koopmans en de rest van Gedeputeerde Staten hadden en konden zich eerder realiseren dat dit fout zou aflopen."

Janssen
GBBL Wethouder Freed Janssen van Landgraaf herkent de tunnelvisie: "Van begin aan was duidelijk dat we zouden eindigen bij een fusie van Heerlen en Landgraaf. Dat is niet open, de uitslag lag vast."

Professor Schlössels denkt dat er naast tunnelvisie ook sprake kan zijn van "ordinaire politieke powerplay" door Koopmans. Maar dat is voor een herindeling een onjuiste basis, weet Schlössels.

Grotere herindeling
De minister heeft aangegeven dat ze zo snel mogelijk wil gaan kijken naar de situatie in Parkstad. Freed Janssen van de grootste coalitiepartij GBBL in Landgraaf roept echter op om voldoende tijd te nemen. Hij wil dat de discussie over een eventuele grotere herindeling of nauwere gemeentelijke samenwerking pas begint na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.

De Stemming is terug te beluisteren op L1.nl

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen