Overslaan en naar de inhoud gaan

Oranje wint met monsterscore openingsduel WK-handbal

Geplaatst opvrijdag 3 december 2021 - 19:34

De Nederlandse handbalvrouwen onder leiding van bondscoach Monique Tijsterman hebben het openingsduel op het wereldkampioenschap in Spanje met 55-15 van Puerto Rico gewonnen. Het is de grootste overwinning van de Nederlandse handbalploeg ooit. Bij rust leidde Nederland al met 23-6.

De titelverdediging begon zoals verwacht voortvarend aan het duel met Puerto Rico. Binnen tien minuten stond de ploeg op een voorsprong van 7-1.

Snelle uitvallen
Vooral de ruimte op de hoeken werd goed benut. Puerto Rico kon in de beginfase alleen scoren middels strafworpen. Pas na twintig minuten lukte het de Caribische ploeg om een velddoelpunt te scoren (18-4). De Nederlandse ploeg kon naar hartelust snelle uitvallen plaatsen. Hier is de afgelopen periode onder de nieuwe bondscoach veel op getraind. Bij rust stond er al een 23-6 voorsprong op het scorebord.

Nusser op de middenopbouw
De in Sittard woonachtige bondscoach Tijsterman begon met Larissa Nusser op de middenopbouwplaats. De Bornse zette niet alleen de lijnen van Oranje uit, maar wist ook regelmatig zelf te scoren. De Nederlandse ploeg hield vooral het tempo hoog waardoor de score snel opliep.

Estvana Polman
In de 19de minuut kreeg Larissa Nusser tijd om even rust te nemen. Estavana Polman was haar vervangster. Polman kreeg daarmee de gelegenheid om wedstrijdritme op te doen. De handbalster is geruime tijd uit de running geweest vanwege een knieblessure. Het is lange tijd onzeker geweest of Polman bij dit mondiale eindtoernooi als speelster aanwezig kon zijn. Bondscoach Tijsterman heeft het aangedurfd om de opbouwspeelster, zonder enig wedstrijdritme mee te nemen naar Spanje. Polman beloonde het vertrouwen van Tijsterman in de 27ste minuut met haar eerste doelpunt dit toernooi. Het leverde haar een tervreden glimlach vanaf de bank op.

Smits gretig
Voor Inger Smits was er speeltijd in de tweede helft. De uit Geleen afkomstige handbalsters liet een zeer gretige indruk achter. Tijsterman posteerde haar de gehele tweede helft op de linkeropbouwplaats. Vooral in de snelle omschakeling was ze regelmatig succesvol met treffers.

Nutteloos
De grote vraag die je bij dit soort wedstrijden kunt stellen is of het nut heeft om landen zoals Puerto Rico toe te voegen aan het deelnemersveld op een WK. Een verschil van veertig doelpunten is niet direct reclame voor de mondialisering van de handbalsport. De dames van Oranje besloten in de slotfase dit duel dan ook maar als een veredelde trainingspartij te beschouwen. Er werd aanvallend geëxperimenteerd met vliegertjes. De mooiste was van Inger Smits. Zij ronde een tweevoudige vlieger af met het 54ste Nederlandse doelpunt. Het record van de grootste zege ooit werd door Smits uit de boeken geschoten. Het vorige record dateerde uit 2011. Toen werd Australië met 53-15 verslagen.

Oezbekistan en Zweden
De volgende wedstrijd van de Nederlandse ploeg is zondag tegen Oezbekistan. Het laatste pouleduel van Oranje is op 7 december, tegen Zweden. Door de bondscoach wordt dit duel als cruciaal beschouwd. Punten uit de poulefase, behaald tegen landen die doorgaan, worden meegenomen naar de hoofdronde.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen