Overslaan en naar de inhoud gaan

Oranje overmacht: Verstappen én Zandvoort onderscheiden zich

Geplaatst opzondag 5 september 2021 - 22:24

Max Verstappen én zijn achterban hebben dit weekend een prachtig hoofdstuk aan de Limburgse, Nederlandse én mondiale sportgeschiedenis toegevoegd. Het weekend in Zandvoort kent geen gelijke in de Formule 1.

In de afgelopen dagen werden de prestaties van de topsporter Verstappen, zowel op als naast de baan, onderstreept met een feloranje markeerstift. "Het is ongelooflijk mooi om deze race te winnen", glunderde de kersvers WK-leider dan ook.

Lees ook: Winnende Verstappen grijpt WK-leiding in extatisch Zandvoort

Perspectief
De afgelopen jaren zagen we bij de GP's van Hongarije, Oostenrijk en België al oranjegekleurde uitspattingen van de mensenmassa die Max Verstappen op de been kan brengen. Laten we zeggen dat het raceweekend in Zandvoort, zonder de volksverhuizingen naar de genoemde landen teniet te doen, alles in perspectief heeft geplaatst, want de Dutch GP heeft de (race)wereld een schouwspel voorgeschoteld die de F1 nog niet kende. Nooit eerder was één coureur, bij een thuisrace die er louter gekomen is vanwege de opkomst van die coureur zelf, in staat een circuit en een land zo op z'n kop te zetten als Max Verstappen.

Ook Xavier Maassen genoot op het circuit van Zandvoort (Video: L1)

Twijfels?
Vooraf waren er ook twijfels over Zandvoort. Kan het wel in coronatijd? Daar heeft de organisatie, na een moeizame vrijdag, in de loop van het weekend steeds meer stappen in gezet. Kan het wel qua infrastructuur? Ja, het openbaar vervoer bleek maatwerk. Is de baan wel geschikt voor Formule 1-auto's? Niet per se voor inhaalacties, zo is gebleken, maar de coureurs zijn lyrisch over de hoogteverschillen, de kombochten en het oldskool karakter van het circuit in de Noord-Hollandse duinen.

Trendbreuk
Wat dat betreft heeft de Max-mania de afgelopen dagen niet alleen tot een uniek raceweekend geleid, maar kan het ook tot een trendbreuk in de Formule 1 dienen. Sinds de eeuwwisseling werd de F1-kalender namelijk vooral uitgebreid met circuits met een kunstmatig karakter. Denk, buiten enkele succesvolle nieuwkomers zoals Austin en Bakoe, hierbij aan minder succesvolle miljardenprojecten in het Midden-Oosten, de veredelde supermarktparkeerplaats in het Franse Paul Ricard en het blik met stratencircuits dat werd opengetrokken. De toevoeging van Zandvoort past op geen enkele manier in dat plaatje, maar bleek wel een gouden greep.

Max Verstappen GP Nederland Zandvoort (5 sep 2021)
Foto: Red Bull Content Pool

Geen verrekijker
De sfeer op de tribunes bevestigde dat. "Al die mensen zo dicht op de baan en dan die passie; dit hebben we nodig in de Formule 1", concludeerde Lewis Hamilton. "Silverstone is ook prachtig, maar de tribunes staan zo ver weg dat de mensen een verrekijker nodig hebben om wat van de race te kunnen zien." Verstappen vertelde dat de rookpotten op Zandvoort in de opwarmronde dan ook wel érg dichtbij kwamen. "Tussen bocht 11 en 12 zag ik bijna niets. Gelukkig vind ik oranje een mooie kleur."

Lees ook: Video: Limburgse F1-fans genieten op tribunes

Entertainment als op de tekentafel
Met het Zandvoort-succes halen enkele kampen nu al hun gelijk. Enerzijds natuurlijk de initiatiefnemers die de kar trokken om de Dutch GP terug op de kalender krijgen. Maar zeker ook de Amerikaanse eigenaren van de Formule 1, Liberty Media, die in Zandvoort het ideale scenario zagen ontstaan zoals dat ooit op de tekentafel lag: een spannende strijd op de baan, deinende tribunes naast de baan, en het jonge uithangbord van de sport -Max Verstappen- dat in die omstandigheden excelleert. Liberty Media heeft het entertainment én het verhaal gekregen dat het in de Noord-Hollandse duinen zocht. Het vuurwerk bij de finish, het live gezongen volkslied en een juichende koning zorgden voor de finishing touch.

Veel Limburgse fans konden hun geluk niet op dit weekend (Video: L1)

'Hij was gewoon sneller'
Maar uiteindelijk telt in de sport vooral het resultaat. Dat de kwalificatie spannend zou worden was al duidelijk, maar dat Verstappen het met 0,038 seconde ten opzichte van Hamilton redde, maakte de ontlading des te groter. In de race deden Red Bull en Mercedes hun best om die spanning nog verder op te voeren en dat lukte aardig, aangezien Verstappen en Hamilton vrijwel de hele race binnen vier seconden van elkaar reden. Belangrijk detail: Verstappen controleerde en handhaafde die afstand, terwijl Hamilton ondanks verwoede pogingen niets opschoot ten opzichte van zijn rivaal. "Ik feliciteer Max, want hij heeft het geweldig gedaan", erkende de Brit. "Ik heb werkelijk alles uit mijn auto gehaald, ging er vol voor, maar hij was gewoon sneller."

Lees ook: Teruglezen: Max Verstappen wint Grand Prix van Nederland

Trucje
Het Mercedes-team had aangekondigd een tactisch trucje uit de hoge hoed te toveren, maar als er iemand was die toverde, was het Verstappen. Op alle bandencompounds - soft, medium én hard - hield de Limburger regie in handen ten opzichte van de twee Mercedessen, die ten opzichte van elkaar én ten opzichte van elkaar konden variëren met de strategie. Een eervolle vermelding gaat naar Valtteri Bottas, die de meest recalcitrante versie van zichzelf naar boven haalde door drie rondes voor de finish de snelste rondetijd van de dag van Hamilton af te pakken. Daarmee dwong hij zijn kopman tot een extra pitstop om die snelste ronde - en dus een bonuspunt - terug te pakken. Een duidelijker signaal dat het huwelijk tussen Bottas en Mercedes binnenkort gaat stranden is er niet.

Max Verstappen Zandvoort GP van Nederland (5 sep 2021)
Foto: Red Bull Content Pool

Monza
De autosportliefhebber krijgt slechts een weekje om te herstellen van het Zandvoort-vuurwerk, want over een week staat de GP op het programma die qua fanbeleving -zij het in dit geval voor een team in plaats van een coureur- in dezelfde categorie als Zandvoort valt. De Ferrari-tifosi zullen op het powercircuit van Monza hopen op een positieve uitschieter van de Scuderia.

Drie punten
Verstappen trekt naar Monza in de wetenschap dat hij daar nog nooit op het podium finishte en Mercedes doorgaans wél excelleert in Noord-Italië. Des te lekkerder is het voor de Limburger dat hij als WK-leider op Monza arriveert, met drie punten meer op zijn conto dan Hamilton. "De afgelopen jaren was dat nou niet ons beste circuit", aldus Verstappen. "Maar we hebben dit jaar laten zien dat we overal competitief kunnen zijn. We zijn op de goede weg, maar we hebben nog wat meer nodig."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen