Overslaan en naar de inhoud gaan

OR L1 woedend over aanstelling nieuwe directeur

Geplaatst opzaterdag 5 september 2020 - 14:43

De ondernemingsraad van L1 heeft 'met verbazing en ontsteltenis' kennisgenomen van de benoeming van VVD-raadslid Peter Elbers als directeur-bestuurder van de regionale publieke omroep.

De OR werd vrijdag volkomen verrast door het persbericht van de Raad van Commissarissen (RvC), waarin zij de benoeming van Elbers bekendmaakte.

Gepasseerd
De RvC heeft het advies van de OR niet afgewacht en heeft Elbers, zonder vooraf de OR in te lichten, benoemd. "De RvC heeft de OR duidelijk gepasseerd", stelt de ondernemingsraad. "Het getuigt van minachting van de OR en de medewerkers van L1, die eind juni het vertrouwen in de RvC hebben opgezegd."

Directeuren op non-actief
De RvC zette de twee toenmalige directeuren van L1 op 1 juli per direct op non-actief, zonder dat besluit intern toe te lichten. De medewerkers zegden daarop in een plenaire bijeenkomst het vertrouwen in de RvC op. De OR, die eerder bezwaar maakte tegen de start van een sollicitatieprocedure voor een nieuwe directeur, eiste daarop de terugkeer van beide directeuren. Dat leidde alsnog tot een mediationtraject met RvC, OR en een van de weggestuurde directeuren. Dit traject loopt nog steeds. De OR wilde eerst dat traject afronden en dan adviseren over sollicitant Peter Elbers, maar de commissarissen hebben dat niet afgewacht en hebben Elbers zonder advies van de OR benoemd.

Lees ook: VVD-raadslid Peter Elbers benoemd als directeur L1

Gemotiveerd
Voor Peter Elbers, VVD-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Horst aan de Maas, is de situatie bij L1 geen belemmering om maandag aan de slag te gaan. "Ik ga eerst een laadpaal zoeken voor mijn elektrische auto en ga dan op zoek naar de koffie-automaat." Elbers zegt veel ervaring in de media te hebben. "Ik ben begonnen als lobbyist bij een ziekenomroep en heb bij Wolters-Kluwer gewerkt, de NOS, AVRO, VPRO. Ik ben buitengewoon gemotiveerd om te beginnen." Elbers zegt geen specifieke opdracht van de RvC te hebben. "Ik zie veel mogelijkheden voor verbetering, maar ga daar nog niks over zeggen. Ik ga nu eerst met iedereen kennismaken."

Schijn van belangenverstrengeling
De VVD'er begrijpt dat zijn raadslidmaatschap de schijn van belangenverstrengeling kan oproepen, maar benadrukt dat hij de mensen die op hem hebben gestemd niet zomaar in de steek kan laten. "Ik ga binnen de partij in gesprek en neem op korte termijn een besluit over mijn raadszetel."

Depondt
Het VVD-lidmaatschap van Elbers ligt gevoelig bij de omroep. De OR maakte al eerder samen met de Redactieraad bezwaar tegen de benoeming van Mirjam Depondt als commissaris. Depondt is CDA-Statenlid, de publieke omroep heeft tot taak de politiek kritisch te volgen. Daardoor kan de schijn van belangenverstrengeling ontstaan, was de kritiek. Volgens interim-directeur Joep Hahn, die betrokken was bij de benoeming van Depondt, is destijds alles onderzocht en waren de bezwaren van OR en Redactieraad ongegrond.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen