Overslaan en naar de inhoud gaan

OR L1 verliest kort geding over benoeming directeur

Geplaatst opvrijdag 9 oktober 2020 - 14:58

Directeur Peter Elbers van L1 mag blijven. De ondernemingsraad heeft te lang gewacht met uitbrengen van advies over de benoeming van Elbers.

Dat heeft de kantonrechter in Maastricht beslist. De Raad van Commissarissen van L1 benoemde Elbers begin september als directeur-bestuurder, zonder het advies van de OR af te wachten. Die spande daarop een kort geding aan om de benoeming ongedaan te maken.

Mediation
Volgens de OR was met de RvC afgesproken dat eerst het mediationtraject met oud-directeur Bert Lemmens zou worden afgerond. Daarna zou de OR over Elbers adviseren. Maar die mediation liep in de zomer flinke vertraging op. Daardoor zou L1 te lang zonder directeur zitten, vond de RvC. Extra reden niet te wachten op de mediation met Lemmens, was volgens de commissarissen dat die bemiddeling los staat van de benoeming van Elbers.

Overleg en coöperatie
De rechter gaat daarin mee. Hij vindt dat de RvC de OR voldoende gelegenheid heeft gegeven over de benoeming van Elbers te adviseren. De vertraging in de mogelijke herbenoeming van Lemmens is bovendien niet te wijten aan de RvC, maar aan onverwachte financiële eisen die Lemmens in een zeer laat stadium stelde, oordeelt de rechter. Omdat onduidelijk is hoe lang het bemiddelingstraject met Lemmens nog zal duren, is ‘overleg en coöperatie’ geboden om langdurige verlamming van de organisatie te voorkomen. Voorkomen moet worden dat L1 lang zonder bestuurder komt te zitten en in plaats daarvan een interim-bestuurder krijgt die geen beleid kan maken, aldus de rechter.

Teleurgesteld
De OR is teleurgesteld over de uitspraak en laat in een bericht aan het personeel weten alsnog advies uit te gaan brengen over de benoeming van Elbers. "Wij vertegenwoordigen het personeel en vinden dat wij hoe dan ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen door advies uit te brengen, zelfs - in deze ongewenste situatie - achteraf." De OR brengt dat advies uit op 13 oktober.

RvC-voorzitter Hans Coppus laat weten dat de RvC heeft kennisgenomen van de uitspraak van de rechter. “Ook nu blijft het belang van L1 voorop staan, we zullen in goed gezamenlijk overleg, ook met de OR en het personeel, de benodigde vervolgstappen zetten.”

Constructief
Peter Elbers wil niet op het vonnis ingaan. "Ik sta buiten dit conflict. Wel hoop en verwacht ik dat we dit hoofdstuk nu kunnen afsluiten en dat we samen constructief de toekomst in kunnen. Het is nu de tijd om vanuit mijn rol als directeur samen met de OR en het personeel aan een nieuw hoofdstuk te beginnen."

De Raad van Commissarissen, die bestaat uit directeur Hans Coppus van de Midden-Limburgse ontwikkelingsmaatschappij OML, CDA-Statenlid Mirjam Depondt en APG-manager Raoul Willms, zette op 1 juli L1- directeuren Bert Lemmens en Emiel van der Wal per direct op straat, zonder dat er opvolgers waren benoemd. De RvC wilde daarover geen uitleg geven aan het personeel, dat vervolgens eind juni het vertrouwen in de RvC opzegde.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen