Overslaan en naar de inhoud gaan

Opzij: Lilianne Ploumen meest invloedrijke politica

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 22:17

Lilianne Ploumen is door het feministisch tijdschrift Opzij uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw in de politiek.

Het Tweede Kamerlid uit Maastricht dankt die uitverkiezing aan haar fonds She Decides.

Veilige abortussen
De PvdA-politica maakt zich met dat fonds hard voor veilige abortussen, adequate kraamzorg en seksuele voorlichting. Dat doet She Decides door bewustwordingscampagnes en door bij overheden, bedrijven en individuen aan te dringen op donaties.

Ploumen prolongeert daarmee haar titel. Opzij kroonde haar in 2018 ook al tot meest invloedrijke politica.

Ook Myrthe Hilkens uit Geleen staat in de lijst de 100 Invloedrijkste Vrouwen van 2019 vanwege haar campagne Scherp op Ouderenzorg.

Meest invloedrijke vrouw
De titel 'meest invloedrijke vrouw van Nederland' ging naar cardiologe Angela Maas, volgens Opzij 'onze eerste cardiofeministe'. "De man was de norm, hartklachten bij vrouwen waren vager en werden door mannelijke artsen afgedaan als óf overgangsklachten óf gezeur. Maas strijdt al ruim dertig jaar om het vrouwenhart op de kaart te zetten", aldus het blad.

Andere categorieën
In de categorie Bedrijfsleven wijst Opzij de Schiphol- en Rabobank-commissaris Simone Brummelhuis aan als invloedrijkste vrouw. De categorie Cultuur wordt aangevoerd door cabaretière Claudia de Breij. In de mediacategorie is de toppositie voor AD-columnist Angela de Jong. Voetbalkeeper Sari van Veenendaal is de invloedrijkste vrouw op sportgebied, vindt Opzij, dat SER-voorzitter Mariëtte Hamer bovenaan de categorie Openbaar bestuur en openbare orde zet.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen