Overslaan en naar de inhoud gaan

Opvolgers en personeel schaars bij Limburgse bakkers

Geplaatst opmaandag 8 juli 2019 - 19:21

Bakkers in Limburg geven aan dat het niet alleen moeilijk is om een opvolger te vinden voor hun zaak, maar dat het überhaupt lastig is om personeel te vinden voor in de bakkerijen.

"Je kunt sowieso heel moeilijk aan personeel komen. Dat is een heel groot probleem in het bakkersvak", zegt bakker Peter Kessels.

Lang zoeken
Kessels zit al veertig jaar in het vak. Hij ziet dat het erg moeilijk is om nieuwe aanwas te vinden. Ook zijn collega-bakkers herkennen het probleem. Marc Chavagne heeft een bakkerij in Gronsveld en heeft onlangs twee jonge mensen aangenomen. "Maar dat ging niet zo gemakkelijk. Het duurde heel lang voor ik ze had gevonden", zegt hij.

Probleemregio
In Nederland zijn nog vijftienhonderd tot tweeduizend ambachtelijke bakkers. De komende tien jaar gaan zo'n vijfhonderd van hen met pensioen. Limburg staat in de top drie wat betreft probleemregio's. Deze week is Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij een wervingscampagne begonnen om jongere enthousiast te maken voor het bakkersvak. De website ikwileenbakkerij.nl moet vooral jongeren interesseren voor het bakken van brood, appeltaarten en croissants.

Negatief imago
Het bakkersleven zou een negatief imago hebben. "Jongeren denken bij bakken meteen aan het vroege opstaan en de lange dagen. Daar hebben de meeste geen zin in", aldus Kessels. Iemand die het totaal niet eens is met het negatieve imago is bakker in opleiding Jaimy Sauren. "We hebben het wel vaak over dat het vroeg opstaan is, maar het houdt mij niet tegen. Je kunt mensen blij maken met de dingen die jij maakt en dat vind ik het allerleukste", legt ze uit.

Eigen bakkerij
Ze is een van de weinige die graag een eigen bakkerij zou willen. "Ik hoor ook bakkers over dat het financieel lastig kan zijn. Maar daar ga ik niet van twijfelen. Ik wil een eigen bedrijf; dat vind ik het leukste."

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen