Overslaan en naar de inhoud gaan

Opvolgers en personeel schaars bij Limburgse bakkers

Geplaatst opmaandag 8 juli 2019 - 19:21

Bakkers in Limburg geven aan dat het niet alleen moeilijk is om een opvolger te vinden voor hun zaak, maar dat het überhaupt lastig is om personeel te vinden voor in de bakkerijen.

"Je kunt sowieso heel moeilijk aan personeel komen. Dat is een heel groot probleem in het bakkersvak", zegt bakker Peter Kessels.

Lang zoeken
Kessels zit al veertig jaar in het vak. Hij ziet dat het erg moeilijk is om nieuwe aanwas te vinden. Ook zijn collega-bakkers herkennen het probleem. Marc Chavagne heeft een bakkerij in Gronsveld en heeft onlangs twee jonge mensen aangenomen. "Maar dat ging niet zo gemakkelijk. Het duurde heel lang voor ik ze had gevonden", zegt hij.

Probleemregio
In Nederland zijn nog vijftienhonderd tot tweeduizend ambachtelijke bakkers. De komende tien jaar gaan zo'n vijfhonderd van hen met pensioen. Limburg staat in de top drie wat betreft probleemregio's. Deze week is Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij een wervingscampagne begonnen om jongere enthousiast te maken voor het bakkersvak. De website ikwileenbakkerij.nl moet vooral jongeren interesseren voor het bakken van brood, appeltaarten en croissants.

Negatief imago
Het bakkersleven zou een negatief imago hebben. "Jongeren denken bij bakken meteen aan het vroege opstaan en de lange dagen. Daar hebben de meeste geen zin in", aldus Kessels. Iemand die het totaal niet eens is met het negatieve imago is bakker in opleiding Jaimy Sauren. "We hebben het wel vaak over dat het vroeg opstaan is, maar het houdt mij niet tegen. Je kunt mensen blij maken met de dingen die jij maakt en dat vind ik het allerleukste", legt ze uit.

Eigen bakkerij
Ze is een van de weinige die graag een eigen bakkerij zou willen. "Ik hoor ook bakkers over dat het financieel lastig kan zijn. Maar daar ga ik niet van twijfelen. Ik wil een eigen bedrijf; dat vind ik het leukste."

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen