Overslaan en naar de inhoud gaan

Opvallend veel alleenstaande moeders in Heerlen

Geplaatst opmaandag 24 december 2018 - 10:08

Het aantal kinderen in eenoudergezinnen ligt in Heerlen fors hoger dan het landelijk gemiddelde.

In Heerlen kwam in 2017 meer dan 17 procent van alle baby's bij een alleenstaande moeder ter wereld, meldt het CBS. Het landelijk gemiddelde is 9 procent. Ook Kerkrade (15,7 procent) springt er in Limburg bovenuit.

Randstad
De cijfers van de twee Parkstadgemeenten zijn vergelijkbaar met die in de regio's Rotterdam en Amsterdam, waar het hoge aantal kinderen met een alleenstaande moeder wordt vooral wordt veroorzaakt door mensen met een Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse migratieachtergrond. Het aantal eenoudergezinnen komt bij die bevolkingsgroepen relatief vaak voor, meldt het CBS. Waarom in Heerlen en Kerkrade de cijfers zo hoog zijn, meldt het statistiekenbureau niet.

Ongehuwde moeder
Heerlen is in Limburg ook de gemeente waar de meeste kinderen worden geboren bij een moeder die niet getrouwd is, of geen geregistreerd partnerschap heeft. Vier op de tien baby's worden daar geboren bij een moeder die geen formeel vastgelegde relatie heeft.

Traditioneel
De gemeenten waar de meeste kinderen worden geboren in een traditioneel gezin liggen overigens niet ver van Heerlen. In Vaals en Simpelveld ligt het percentage kinderen dat bij een gehuwde moeder wordt geboren, boven de 60 procent.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen