Overslaan en naar de inhoud gaan

Opvallend: acht graden verschil op 60 meter in Vijlen

Geplaatst opzondag 29 december 2019 - 23:07

Wie in de Zuid-Limburgse heuvels zondagavond een kort stukje ging wandelen, kon te maken krijgen met grote temperatuursverschillen.

In Vijlen tikte het kwik om iets voor 21.30 uur de acht graden aan, terwijl het amper zestig meter lager, in het dal bij Mamelis, -0,2 graden was.

Droge luchtlaag
Volgens weerman Thijs Zeelen heeft dat te maken met een kurkdroge luchtlaag boven een koude luchtlaag aan de grond. "Deze situatie heet een inversie", legt hij uit. "In een hogedrukgebied, zoals zondag, zorgen dalende luchtbewegingen ervoor dat de bovenlucht opwarmt. Dalende lucht in een hogedrukgebied wordt enigszins boven de zwaardere koude lucht samengeperst en warmt op. Denk aan fietspomp: die wordt bij oppompen banden onderin ook warmer."

Weerballon
Vijlen zat dus boven de inversie in de warmere en drogere lucht en was daardoor iets aangenamer dan in het dal. "Normaal wordt de lucht kouder naarmate je hoger komt, maar met een inversie is dat dus niet het geval." Dat was goed te zien toen eerder op de dag net over de grens, in het Duitse Essen, een weerballon werd opgelaten. Die registreerde vijf graden aan de grond, drie graden meer op ongeveer duizend meter hoogte en vervolgens zette de normale daling van het temperatuur in naarmate je hoger komt.

Tien graden
Dat effect is ook maandag goed merkbaar, als de temperaturen in het Heuvelland op kunnen lopen tot acht graden overdag. Op de hoogste toppen kan het kwik wel eens de tien graden passeren, verwacht Meteo Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen