Overslaan en naar de inhoud gaan

'Optocht Amstenrade beter dan protest Amsterdam'

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2020 - 22:22

Een carnavalsoptocht in Limburg organiseren we beter dan een demonstratie in Amsterdam. Dat zegt voormalig minister Gerd Leers over het optreden van de Amsterdamse autoriteiten bij de demonstratie op de Dam maandagmiddag.

Leers verbaast zich als voormalig burgemeester van Maastricht vooral over de gebrekkige voorbereiding.

Onbegrijpelijk
"Wat ik onbegrijpelijk vind: waarom is niet overlegd met de organisator? Femke Halsema heeft gelijk als ze zegt dat de organisatoren een eigen verantwoordelijkheid hebben. Maar ze kan wel afspraken maken met de organisatie, als er bijvoorbeeld meer dan 200 mensen komen. Ik zeg het misschien banaal, maar dezelfde simpele carnavalsoptocht in Limburg regelen we beter. Dan maken we heldere afspraken over wat wel en wat niet kan. Als het waait, maken we afspraken over wat er wel en niet op de wagens mag komen."

Volksgezondheid meewegen
"Dit was een belangrijke demonstratie, dat begrijp ik heel goed. Mensen willen hun gemoed luchten. Maar de burgemeester heeft de plicht om goed te letten op andere elementen die spelen. Artikel 9 van de grondwet, het recht op demonstreren en vergaderen, is een groot goed. Maar artikel 9.2 geeft de burgemeester ook de middelen om dat recht in te perken. Het is niet absoluut. En dan kijk ik naar de volksgezondheid, ik kijk naar de openbare orde, ik kijk naar het verkeer. Vervolgens kan ze in goed overleg met de organiseren zeggen: we gaan het zo doen. En ik mis dat hele gesprek met die organisatoren. Daarom begrijp ik ook niet goed dat ze zegt dat het haar heeft overvallen. Waar is die informatiepositie? Dat had veel beter gemoeten. Als je op zo'n belangrijk punt zo verschillend gaat handhaven, herken ik wel het gevaar van rechtsongelijkheid. Hier moet je consequent zijn."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen