Overslaan en naar de inhoud gaan

'Optocht Amstenrade beter dan protest Amsterdam'

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2020 - 22:22

Een carnavalsoptocht in Limburg organiseren we beter dan een demonstratie in Amsterdam. Dat zegt voormalig minister Gerd Leers over het optreden van de Amsterdamse autoriteiten bij de demonstratie op de Dam maandagmiddag.

Leers verbaast zich als voormalig burgemeester van Maastricht vooral over de gebrekkige voorbereiding.

Onbegrijpelijk
"Wat ik onbegrijpelijk vind: waarom is niet overlegd met de organisator? Femke Halsema heeft gelijk als ze zegt dat de organisatoren een eigen verantwoordelijkheid hebben. Maar ze kan wel afspraken maken met de organisatie, als er bijvoorbeeld meer dan 200 mensen komen. Ik zeg het misschien banaal, maar dezelfde simpele carnavalsoptocht in Limburg regelen we beter. Dan maken we heldere afspraken over wat wel en wat niet kan. Als het waait, maken we afspraken over wat er wel en niet op de wagens mag komen."

Volksgezondheid meewegen
"Dit was een belangrijke demonstratie, dat begrijp ik heel goed. Mensen willen hun gemoed luchten. Maar de burgemeester heeft de plicht om goed te letten op andere elementen die spelen. Artikel 9 van de grondwet, het recht op demonstreren en vergaderen, is een groot goed. Maar artikel 9.2 geeft de burgemeester ook de middelen om dat recht in te perken. Het is niet absoluut. En dan kijk ik naar de volksgezondheid, ik kijk naar de openbare orde, ik kijk naar het verkeer. Vervolgens kan ze in goed overleg met de organiseren zeggen: we gaan het zo doen. En ik mis dat hele gesprek met die organisatoren. Daarom begrijp ik ook niet goed dat ze zegt dat het haar heeft overvallen. Waar is die informatiepositie? Dat had veel beter gemoeten. Als je op zo'n belangrijk punt zo verschillend gaat handhaven, herken ik wel het gevaar van rechtsongelijkheid. Hier moet je consequent zijn."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen