Overslaan en naar de inhoud gaan

'Optocht Amstenrade beter dan protest Amsterdam'

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2020 - 22:22

Een carnavalsoptocht in Limburg organiseren we beter dan een demonstratie in Amsterdam. Dat zegt voormalig minister Gerd Leers over het optreden van de Amsterdamse autoriteiten bij de demonstratie op de Dam maandagmiddag.

Leers verbaast zich als voormalig burgemeester van Maastricht vooral over de gebrekkige voorbereiding.

Onbegrijpelijk
"Wat ik onbegrijpelijk vind: waarom is niet overlegd met de organisator? Femke Halsema heeft gelijk als ze zegt dat de organisatoren een eigen verantwoordelijkheid hebben. Maar ze kan wel afspraken maken met de organisatie, als er bijvoorbeeld meer dan 200 mensen komen. Ik zeg het misschien banaal, maar dezelfde simpele carnavalsoptocht in Limburg regelen we beter. Dan maken we heldere afspraken over wat wel en wat niet kan. Als het waait, maken we afspraken over wat er wel en niet op de wagens mag komen."

Volksgezondheid meewegen
"Dit was een belangrijke demonstratie, dat begrijp ik heel goed. Mensen willen hun gemoed luchten. Maar de burgemeester heeft de plicht om goed te letten op andere elementen die spelen. Artikel 9 van de grondwet, het recht op demonstreren en vergaderen, is een groot goed. Maar artikel 9.2 geeft de burgemeester ook de middelen om dat recht in te perken. Het is niet absoluut. En dan kijk ik naar de volksgezondheid, ik kijk naar de openbare orde, ik kijk naar het verkeer. Vervolgens kan ze in goed overleg met de organiseren zeggen: we gaan het zo doen. En ik mis dat hele gesprek met die organisatoren. Daarom begrijp ik ook niet goed dat ze zegt dat het haar heeft overvallen. Waar is die informatiepositie? Dat had veel beter gemoeten. Als je op zo'n belangrijk punt zo verschillend gaat handhaven, herken ik wel het gevaar van rechtsongelijkheid. Hier moet je consequent zijn."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV