Overslaan en naar de inhoud gaan

'Optocht Amstenrade beter dan protest Amsterdam'

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2020 - 22:22

Een carnavalsoptocht in Limburg organiseren we beter dan een demonstratie in Amsterdam. Dat zegt voormalig minister Gerd Leers over het optreden van de Amsterdamse autoriteiten bij de demonstratie op de Dam maandagmiddag.

Leers verbaast zich als voormalig burgemeester van Maastricht vooral over de gebrekkige voorbereiding.

Onbegrijpelijk
"Wat ik onbegrijpelijk vind: waarom is niet overlegd met de organisator? Femke Halsema heeft gelijk als ze zegt dat de organisatoren een eigen verantwoordelijkheid hebben. Maar ze kan wel afspraken maken met de organisatie, als er bijvoorbeeld meer dan 200 mensen komen. Ik zeg het misschien banaal, maar dezelfde simpele carnavalsoptocht in Limburg regelen we beter. Dan maken we heldere afspraken over wat wel en wat niet kan. Als het waait, maken we afspraken over wat er wel en niet op de wagens mag komen."

Volksgezondheid meewegen
"Dit was een belangrijke demonstratie, dat begrijp ik heel goed. Mensen willen hun gemoed luchten. Maar de burgemeester heeft de plicht om goed te letten op andere elementen die spelen. Artikel 9 van de grondwet, het recht op demonstreren en vergaderen, is een groot goed. Maar artikel 9.2 geeft de burgemeester ook de middelen om dat recht in te perken. Het is niet absoluut. En dan kijk ik naar de volksgezondheid, ik kijk naar de openbare orde, ik kijk naar het verkeer. Vervolgens kan ze in goed overleg met de organiseren zeggen: we gaan het zo doen. En ik mis dat hele gesprek met die organisatoren. Daarom begrijp ik ook niet goed dat ze zegt dat het haar heeft overvallen. Waar is die informatiepositie? Dat had veel beter gemoeten. Als je op zo'n belangrijk punt zo verschillend gaat handhaven, herken ik wel het gevaar van rechtsongelijkheid. Hier moet je consequent zijn."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen