Overslaan en naar de inhoud gaan

Opstart naftakraker duurt nog hele week

Geplaatst opdinsdag 22 oktober 2019 - 18:24

Het is een spannende week voor Sabic op bedrijventerrein Chemelot in Geleen. Na een grondige renovatie die ruim zes weken heeft geduurd, wordt naftakraker 4 sinds dinsdag weer opgestart.

In een naftakraker worden van het oliedistillaat nafta grondstoffen gemaakt voor onder andere plastics en meststoffen.

Fakkeltip
Een van de onderdelen van de opstart is het testen van de nieuwe 'fakkeltip'. Dat is het bovenste stuk van de ruim 100 meter hoge fakkeltoren die naast de naftakraker staat. Dat ging dinsdagochtend gepaard met nogal wat hoge vlammen, hard geluid en trillingen in de hele omgeving. Volgens een woordvoerder van Sabic is dat nodig om de fakkel in te regelen.

Video: L1

Onderhoud
Om de zes jaar krijgen de krakers op het Chemelotterrein een onderhoudsbeurt. De Olefins 4, zoals deze naftakraker heet, is 40 jaar oud en de grootste fabriek op het Chemelot-terrein. Er is nogal wat werk verzet voor én tijdens de onderhoudsstop: twee jaar voorbereiding, aan de renovatie werkten meer dan 2000 mensen die 850.000 onderdelen hebben vervangen in 900.000 werkuren. Kosten ergens tussen 80 en 100 miljoen euro.

Oude dame
De 'oude dame', zoals de installatie liefkozend wordt genoemd, heeft meer dan alleen een onderhoudsbeurt ondergaan. Er zijn ook enkele verbeteringen aangebracht, zoals de nieuwe tip op de fakkeltoren. Het is de bedoeling dat de omgeving van Chemelot minder overlast zal krijgen van het affakkelen. De Olefins 4 heeft een nieuwe tip op de fakkeltoren waardoor er minder overlast zal zijn. Dat is de bedoeling in ieder geval. Het fakkelen is voor omwonenden het meest in het oog springend, als het om vernieuwing gaat.

Groene Net
In de toekomst merken ze misschien nog iets: warmte in huis. Als iedereen straks van het gas af moet, kan het zijn dat de omwonenden van Chemelot hun warmte krijgen van de naftakraker. De fabriek is tijdens de stop geschikt gemaakt voor aansluiting op het Groene Net. Dat zal in de toekomst restwarmte gaan leveren aan bedrijven en inwoners van Sittard-Geleen.

Recycling
En de 40 jaar oude dame is verder geschikt gemaakt om naast nafta ook afvalplastic te gaan verwerken en op die manier grondstoffen terug te winnen voor het productieproces.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen