Overslaan en naar de inhoud gaan

Opstart naftakraker duurt nog hele week

Geplaatst opdinsdag 22 oktober 2019 - 18:24

Het is een spannende week voor Sabic op bedrijventerrein Chemelot in Geleen. Na een grondige renovatie die ruim zes weken heeft geduurd, wordt naftakraker 4 sinds dinsdag weer opgestart.

In een naftakraker worden van het oliedistillaat nafta grondstoffen gemaakt voor onder andere plastics en meststoffen.

Fakkeltip
Een van de onderdelen van de opstart is het testen van de nieuwe 'fakkeltip'. Dat is het bovenste stuk van de ruim 100 meter hoge fakkeltoren die naast de naftakraker staat. Dat ging dinsdagochtend gepaard met nogal wat hoge vlammen, hard geluid en trillingen in de hele omgeving. Volgens een woordvoerder van Sabic is dat nodig om de fakkel in te regelen.

Video: L1

Onderhoud
Om de zes jaar krijgen de krakers op het Chemelotterrein een onderhoudsbeurt. De Olefins 4, zoals deze naftakraker heet, is 40 jaar oud en de grootste fabriek op het Chemelot-terrein. Er is nogal wat werk verzet voor én tijdens de onderhoudsstop: twee jaar voorbereiding, aan de renovatie werkten meer dan 2000 mensen die 850.000 onderdelen hebben vervangen in 900.000 werkuren. Kosten ergens tussen 80 en 100 miljoen euro.

Oude dame
De 'oude dame', zoals de installatie liefkozend wordt genoemd, heeft meer dan alleen een onderhoudsbeurt ondergaan. Er zijn ook enkele verbeteringen aangebracht, zoals de nieuwe tip op de fakkeltoren. Het is de bedoeling dat de omgeving van Chemelot minder overlast zal krijgen van het affakkelen. De Olefins 4 heeft een nieuwe tip op de fakkeltoren waardoor er minder overlast zal zijn. Dat is de bedoeling in ieder geval. Het fakkelen is voor omwonenden het meest in het oog springend, als het om vernieuwing gaat.

Groene Net
In de toekomst merken ze misschien nog iets: warmte in huis. Als iedereen straks van het gas af moet, kan het zijn dat de omwonenden van Chemelot hun warmte krijgen van de naftakraker. De fabriek is tijdens de stop geschikt gemaakt voor aansluiting op het Groene Net. Dat zal in de toekomst restwarmte gaan leveren aan bedrijven en inwoners van Sittard-Geleen.

Recycling
En de 40 jaar oude dame is verder geschikt gemaakt om naast nafta ook afvalplastic te gaan verwerken en op die manier grondstoffen terug te winnen voor het productieproces.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen