Overslaan en naar de inhoud gaan

Oproep tot nieuwe rellen: steden zetten zich schrap

Geplaatst opmaandag 25 januari 2021 - 17:47

In verschillende appgroepen wordt opgeroepen om maandagavond weer de straat op te gaan tegen de avondklok. Een verslaggever van L1 slaagde erin om lid te worden van zo'n appgroep en doet verslag van wat ze daar las.

In diverse appgroepen wordt aangezet om op te staan tegen de huidige coronamaatregelen en bovenal de avondklok, die zaterdag is ingegaan. Er wordt opgeroepen om onder meer naar Venlo, Roermond, Weert en Geleen te komen.

Lees ook: Arrestaties en gewonde agent bij Limburgse avondklokrellen

Uitwerken scenario's
De politie laat in reactie weten dergelijke berichten nauwlettend in de gaten te houden. Ook maandag heeft de Limburgse politie diverse meldingen via sociale media ontvangen over mogelijke avondklokrellen. "We zijn altijd bezig met wat er speelt en zijn bezig met het uitwerken van scenario's", zegt een politiewoordvoerder.

Stenen, molotovcocktails en pistool
De appgroepen vullen zich met de minuut met steeds meer gebruikers. Diverse mensen verschuilen zich in de chats achter namen als AK 4.7, Pipo Clown, Willem Holleeder en Bobo Narcos en vragen om weer de straat op te gaan. Binnen twee uur is de chatgroep al gevuld met meer dan 1500 nieuwe berichten.

En niet alleen berichten over avondklokrellen passeren de revue, ook complete handleidingen over hoe je bijvoorbeeld kraaienpoten maakt. Die kraaienpoten, gemaakt van pluggen en schroeven, worden dan op straat gegooid zodat politiewagens hun banden lek rijden. Maar daar blijft het niet bij. Relschoppers moedigen elkaar aan om stenen en molotovcocktails mee te nemen, of in het ergste geval: een ganoe oftewel een pistool.

Lees ook: Limburg likt wonden na avondklokrellen

Furieus
In die appgroepen is de woede voelbaar. Gebruikers zeggen dat de overheid 'moet opdonderen met die avondklok' en dat 'Venlo goed gekanteld moet worden, zondag was niks'. Of de bajes zou bestormd moeten worden om 'onze soldaten eruit te halen'. Er wordt een hoop gescholden; de gebruikers stoken de boel enorm op. De strijders of broeders, zo noemen ze elkaar, moeten politiebureaus insluiten, alle winkels leegplunderen en laten zien dat zij de baas zijn. Er moeten zelfs doden vallen en snitches (verklikkers, red.) worden niet getolereerd.

Tekst loopt onder de foto's door

Telegramchat rellen
Foto: social media
Telegramchat rellen
Foto: social media

Aanwijzingen
Maar ook geven de relschoppers elkaar tips om niet gepakt te worden door de popo (politie, red.). Gezichten en herkenbare tattoos moeten bedekt worden zodat ze niet herkend worden op camerabeelden. En oppassen voor de Romeo's: agenten in burger die zich tussen de menigte bewegen en ingrijpen waar nodig.

Schade
Zaterdag- en zondagavond ging het mis in Stein, Roermond en Venlo. Ruiten van winkels werden ingegooid, pinautomaten werden beschadigd en fietsen vlogen door de lucht. Ook werd er met een molotovcocktail gesmeten, zwaar vuurwerk afgestoken en werd de politie bekogeld met stenen. De politie kreeg tijdens de rellen ondersteuning van de Koninklijke Marechaussee om de rust te doen wederkeren.

Burgemeesters in actie
Om te voorkomen dat mensen weer de straat op gaan, heeft de burgemeester van Stein zondag een noodverordening ingesteld. Ook de burgemeester van Venlo heeft naar aanleiding van de rellen een noodverordening ingesteld voor Venlo, Blerick en Tegelen. Voor maandagavond heeft burgemeester Rianne Donders van Roermond een noodbevel afgekondigd. Ook in Sittard-Geleen is een noodverordening afgekondigd.

Lees ook: Burgemeester Roermond: 'Desnoods leger inzetten'

Donders is van mening dat het leger desnoods moet worden ingezet als de rellen aanhouden. Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laat op zijn beurt weten dat het kabinet niet van plan is om het leger in te zetten.

Deel dit bericht via
Overzicht
1Limburg Facebook Algoritme wijziging
Uitgelicht
1Limburg op Facebook blijven zien

Facebook heeft een algoritme-wijziging aangekondigd. Daardoor kan het zijn dat je minder Facebook-berichten van 1Limburg op je tijdlijn gaat zien. Door een kleine handeling op Facebook te verrichten kun je dit voorkomen. We leggen dit kort uit in een artikel. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Bekijk de instructie
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen