De oproep van GroenLinks, SP en PvdA aan minister Dekker om jeugdgevangenis Het Keerpunt in Cadier en Keer toch open te houden heeft weinig kans van slagen.
Dat zegt Jantien Kuperus, bestuurder van Het Keerpunt zaterdag in L1mburg Centraal.
Onverwachts
"Voor ons is het alleen relevant als we lang open kunnen blijven. We gaan niet voor een jaar nog een keer open om het probleem op te lossen." De deuren van de jeugdgevangenis worden 1 januari noodgedwongen gesloten. Dat heeft ermee te maken dat er in Nederland meer plekken zijn dan in de toekomst nodig is. Voor de justitiële jeugdinrichting in Zuid-Limburg kwam het nieuws over de sluiting destijds toch nog onverwachts. "We hebben intensief gelobbyd met provincie en burgemeester. Een hele tijd leek het erop dat wij de dans zouden ontspringen", zegt Kuperus.
Afscheid
Het Keerpunt had plek voor 52 delinquenten waarvan 36 plekken werden gebruikt. "Het is pijnlijk dat wij hier in de regio het personeel hebben, maar de jongeren niet meer krijgen. De expertise gaat nu verloren." Een deel van de medewerkers is overgeplaatst naar het naastgelegen Icarus, een instelling voor jeugdhulp. Daar zitten 62 jongeren. "Van ongeveer 50 medewerkers moeten we afscheid nemen."
Lees ook: Sluiting Keerpunt slechts formele handeling: 100 banen weg
Spanning
Voor de delinquenten in Het Keerpunt was de sluiting ook een hele verandering. "Hoe dichter we bij de sluiting aankwamen, hoe meer we merkten dat de spanning bij de jongeren opliep. Het was moeilijk voor hen om weg te gaan." Op dit moment worden 24 jongeren overigens opgevangen in vrouwengevangenis Ter Peel bij Venray.
Op 20 december zijn de laatste delinquenten vertrokken uit Cadier en Keer.