Overslaan en naar de inhoud gaan

Oproep Limburgs Parlement: onderteken CETA-verdrag niet

Geplaatst opmaandag 10 februari 2020 - 17:43

Het Limburgs Parlement roept via een motie de Tweede Kamer op om tegen het handelsverdrag tussen Nederland en Canada te stemmen.

Dit zogeheten CETA-verdrag zou onder meer de ruimte voor provincies om eigen beleid te voeren, aan banden leggen. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over CETA.

Motie
De motie werd ingediend door de Partij voor de Dieren (PvdD). Fractievoorzitter Pascale Plusquin noemde het onverantwoordelijk om in de huidige tijd dit soort verdragen af te sluiten. Nederlandse ondernemers zouden te maken krijgen met oneerlijke concurrentie.

Bodem
"Er dreigt een race naar de bodem wat betreft voedselveiligheid, milieubeleid, dierenwelzijn en rechten van consumenten en werknemers", aldus Plusquin. En daar kan ook de provincie last van hebben.

Zalm
De fractievoorzitter van de PvdD stelde dat de Canadese regels over de herkomst van voedsel minder streng zijn dan de Europese. Zo zou Canada bijvoorbeeld geen onderscheid maken tussen genetisch gemanipuleerde zalm en zalm die dat niet is. Volgens haar is daardoor het risico levensgroot dat die genetische zalm op de Europese markt terecht komt omdat de herkomst niet op het product te zien zou zijn.

Bevoordeling
CETA is al sinds september 2017 grotendeels in werking. Nu gaat het nog om de goedkeuring van een speciale rechtbank waar bedrijven een schadeclaim kunnen indienen als ze vinden dat een overheid hun belangen als investeerder heeft geschaad. Alle EU-landen moeten daarmee instemmen. Dus ook Nederland. "Deze bovenstatelijk beslechting van geschillen ondermijnt de werking van de nationale rechtsorde. Het bevoordeelt multinationals ten opzichte van het midden- en kleinbedrijf", zo verklaarde Plusquin.

Geen gevaar
VVD-gedeputeerde Joost van den Akker bestreed het beeld dat de PvdD opriep. "U gooit nogal wat argumenten de zaal in, maar in het CETA-verdrag is opgenomen dat landen autonoom blijven in het maken van goede wetgeving. En zo het publiek kunnen beschermen als het gaat over bijvoorbeeld milieu, volksgezondheid en veiligheid. Nationale regelgeving kan niet worden afgezwakt", zo stelde de gedeputeerde. Hij ontkende ook dat de provincie beperkt zou worden in haar beleid.

Succes
Van den Akker verwees ook naar de toename van de handel tussen Nederland en Canada. Die zou sinds de voorlopige inwerkingtreding van CETA met 36 procent zijn toegenomen. De juridische constructie met een speciale rechtbank noemde hij heel normaal. "Dat systeem is bijvoorbeeld binnen de Europese Unie en de Wereldhandelsorganisatie gebruikelijk."

Friesland
Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement volgde de lijn van de PvdD en steunde de motie. Tegen stemden de fracties van CDA, VVD en D66, samen goed voor 17 van de 43 zetels. Eerder namen de provinciale staten van Friesland, Noord-Brabant en Utrecht een dergelijke motie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen