Overslaan en naar de inhoud gaan

Oproep extreemrechtse NVU: 'Tegengeluid KOZP in Venlo'

Geplaatst opvrijdag 20 november 2020 - 15:56

De rechts-extremistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) heeft haar leden opgeroepen om zaterdag in Venlo te demonstreren.

Dat bevestigt partijleider Constant Kusters vrijdag. "We laten onze leden altijd weten waar Kick Out Zwarte Piet demonstreert en dan is het aan de leden zelf of ze er naartoe willen gaan om een tegengeluid te laten horen", zegt Kusters. De NVU telt volgens de partijleider 1200 leden.

Vergunning
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) mag zaterdag in Venlo actie te voeren tegen Grijze Piet. KOZP is tegen dat Venlose compromis en vindt alleen roetveegpieten acceptabel. De NVU heeft geen vergunning aangevraagd. "Dat hoeft ook niet", stelt Kusters. "Wij hebben onze leden gewezen op de demonstratie van KOZP, meer niet." Zelf gaat Kusters niet naar Venlo. "Maar als onze leden een tegengeluid willen laten horen, dan kan dat gewoon." KOZP heeft bij de gemeente gemeld dat de beweging komt demonstreren.

Lees ook: Demonstratie in Venlo tegen grijze piet

Gemeente
Of de oproep van de NVU aan haar leden leidt tot nieuwe afwegingen bij de gemeente Venlo, is nog niet bekend. Een woordvoerder laat weten dat de gemeente op de hoogte is van de NVU-oproep, maar kan nog niet ingaan op eventuele consequenties.

Arrestaties
Op 15 november demonstreerde KOZP in Maastricht. Dat Pietenprotest leidde tot rellen en enkele arrestaties in de provinciehoofdstad. De gemeenteraad heeft er vragen over gesteld en als gevolg van de rellen gaat burgemeester Annemarie Penn-te Strake in gesprek met voor- en tegenstanders.

Lees ook: Penn met 23 mensen digitaal in gesprek over Pietenprotest

De komst van NVU'ers schrikt KOZP niet af, laat een woordvoerster namens de actiebeweging weten. "We laten ons niet intimideren en we komen gewoon demonstreren." Ze zegt er alle vertrouwen in te hebben dat de politie alle benodigde maatregelen treft om het recht op demonstratie te faciliteren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen