Overslaan en naar de inhoud gaan

Oproep extreemrechtse NVU: 'Tegengeluid KOZP in Venlo'

Geplaatst opvrijdag 20 november 2020 - 15:56

De rechts-extremistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) heeft haar leden opgeroepen om zaterdag in Venlo te demonstreren.

Dat bevestigt partijleider Constant Kusters vrijdag. "We laten onze leden altijd weten waar Kick Out Zwarte Piet demonstreert en dan is het aan de leden zelf of ze er naartoe willen gaan om een tegengeluid te laten horen", zegt Kusters. De NVU telt volgens de partijleider 1200 leden.

Vergunning
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) mag zaterdag in Venlo actie te voeren tegen Grijze Piet. KOZP is tegen dat Venlose compromis en vindt alleen roetveegpieten acceptabel. De NVU heeft geen vergunning aangevraagd. "Dat hoeft ook niet", stelt Kusters. "Wij hebben onze leden gewezen op de demonstratie van KOZP, meer niet." Zelf gaat Kusters niet naar Venlo. "Maar als onze leden een tegengeluid willen laten horen, dan kan dat gewoon." KOZP heeft bij de gemeente gemeld dat de beweging komt demonstreren.

Lees ook: Demonstratie in Venlo tegen grijze piet

Gemeente
Of de oproep van de NVU aan haar leden leidt tot nieuwe afwegingen bij de gemeente Venlo, is nog niet bekend. Een woordvoerder laat weten dat de gemeente op de hoogte is van de NVU-oproep, maar kan nog niet ingaan op eventuele consequenties.

Arrestaties
Op 15 november demonstreerde KOZP in Maastricht. Dat Pietenprotest leidde tot rellen en enkele arrestaties in de provinciehoofdstad. De gemeenteraad heeft er vragen over gesteld en als gevolg van de rellen gaat burgemeester Annemarie Penn-te Strake in gesprek met voor- en tegenstanders.

Lees ook: Penn met 23 mensen digitaal in gesprek over Pietenprotest

De komst van NVU'ers schrikt KOZP niet af, laat een woordvoerster namens de actiebeweging weten. "We laten ons niet intimideren en we komen gewoon demonstreren." Ze zegt er alle vertrouwen in te hebben dat de politie alle benodigde maatregelen treft om het recht op demonstratie te faciliteren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen