Overslaan en naar de inhoud gaan

Oproep extreemrechtse NVU: 'Tegengeluid KOZP in Venlo'

Geplaatst opvrijdag 20 november 2020 - 15:56

De rechts-extremistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) heeft haar leden opgeroepen om zaterdag in Venlo te demonstreren.

Dat bevestigt partijleider Constant Kusters vrijdag. "We laten onze leden altijd weten waar Kick Out Zwarte Piet demonstreert en dan is het aan de leden zelf of ze er naartoe willen gaan om een tegengeluid te laten horen", zegt Kusters. De NVU telt volgens de partijleider 1200 leden.

Vergunning
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) mag zaterdag in Venlo actie te voeren tegen Grijze Piet. KOZP is tegen dat Venlose compromis en vindt alleen roetveegpieten acceptabel. De NVU heeft geen vergunning aangevraagd. "Dat hoeft ook niet", stelt Kusters. "Wij hebben onze leden gewezen op de demonstratie van KOZP, meer niet." Zelf gaat Kusters niet naar Venlo. "Maar als onze leden een tegengeluid willen laten horen, dan kan dat gewoon." KOZP heeft bij de gemeente gemeld dat de beweging komt demonstreren.

Lees ook: Demonstratie in Venlo tegen grijze piet

Gemeente
Of de oproep van de NVU aan haar leden leidt tot nieuwe afwegingen bij de gemeente Venlo, is nog niet bekend. Een woordvoerder laat weten dat de gemeente op de hoogte is van de NVU-oproep, maar kan nog niet ingaan op eventuele consequenties.

Arrestaties
Op 15 november demonstreerde KOZP in Maastricht. Dat Pietenprotest leidde tot rellen en enkele arrestaties in de provinciehoofdstad. De gemeenteraad heeft er vragen over gesteld en als gevolg van de rellen gaat burgemeester Annemarie Penn-te Strake in gesprek met voor- en tegenstanders.

Lees ook: Penn met 23 mensen digitaal in gesprek over Pietenprotest

De komst van NVU'ers schrikt KOZP niet af, laat een woordvoerster namens de actiebeweging weten. "We laten ons niet intimideren en we komen gewoon demonstreren." Ze zegt er alle vertrouwen in te hebben dat de politie alle benodigde maatregelen treft om het recht op demonstratie te faciliteren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen