Overslaan en naar de inhoud gaan

Oproep burgemeesters: 'Laat Limburgse raderen doorwerken'

Geplaatst opwoensdag 14 april 2021 - 8:36

De Limburgse burgemeesters hopen dat de ontstane politieke crisis in het provinciebestuur geen gevolgen heeft voor de inhoudelijke koers én de Limburgers.

"Laat de Limburgse raderen doorwerken in het belang van alle Limburgers", schrijven de Limburgse burgemeesters in een gezamenlijke brief aan het provinciebestuur. Met hun brief willen ze het 'belang van continuïteit van bestuur en het voortzetten van de inhoudelijke koers onderstrepen'

Politieke crisis
Gouverneur Theo Bovens Bovens stelde vorige week vrijdag zijn positie ter beschikking. Dat deed hij nadat de vijf overgebleven gedeputeerden opstapten nadat de PVV twee moties van wantrouwen had ingediend tijdens een vergadering van het Limburgs Parlement. Die konden rekenen op een meerderheid. Voor het provinciebestuur en de gouverneur reden om hun consequenties te trekken.

Lees ook: Gouverneur Theo Bovens stapt op: 'Ruimte voor nieuwe start'

Bovens blijft wel nog aan totdat een al dan niet tijdelijke opvolger is benoemd. De politieke crisis in het gouvernement ontstond in het kielzog van de affaire rond de inmiddels ontslagen IKL-directeur Herman Vrehen. Een meerderheid van het Limburgs Parlement geloofde er niet meer in dat de gedeputeerden en de gouverneur het integriteitsbeleid vooruit konden helpen.

Lees ook: Ex-gedeputeerden dragen portefeuilles over aan gouverneur

Belangrijke opgaven
Volgens de burgemeesters staat Limburg voor een aantal belangrijke opgaven, zoals het herstel van de coronacrisis en het verhogen van de brede welvaart voor alle Limburgers. Daarnaast wijzen de burgemeesters ook op het belang van grote dossiers zoals de ontwikkeling van de e Brightlands Campussen, de Railagenda (Maaslijn, Drielandentrein en intercityverbinding Heerlen-Aken) en een aantal Regiodeals. Deze projecten mogen niet lijden onder de bestuurscrisis.

Limburgs Pact
"Bovendien staan we aan de vooravond van bepalende momenten op nationaal en Europees niveau, met de lopende kabinetsformatie, de aanvragen voor het Nationaal Groeifonds en het opstarten van de nieuwe Europese programma’s", zo staat in de brief. "Wij gaan er als Limburgse gemeenten vanuit dat de krachtige, gezamenlijk ingezette lobby via het Limburgs Pact onverminderd samen met u kan worden voortgezet."

Lees ook: Profielschets: Waar moet de nieuwe gouverneur aan voldoen?

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen