Overslaan en naar de inhoud gaan

Oproep burgemeesters: 'Laat Limburgse raderen doorwerken'

Geplaatst opwoensdag 14 april 2021 - 8:36

De Limburgse burgemeesters hopen dat de ontstane politieke crisis in het provinciebestuur geen gevolgen heeft voor de inhoudelijke koers én de Limburgers.

"Laat de Limburgse raderen doorwerken in het belang van alle Limburgers", schrijven de Limburgse burgemeesters in een gezamenlijke brief aan het provinciebestuur. Met hun brief willen ze het 'belang van continuïteit van bestuur en het voortzetten van de inhoudelijke koers onderstrepen'

Politieke crisis
Gouverneur Theo Bovens Bovens stelde vorige week vrijdag zijn positie ter beschikking. Dat deed hij nadat de vijf overgebleven gedeputeerden opstapten nadat de PVV twee moties van wantrouwen had ingediend tijdens een vergadering van het Limburgs Parlement. Die konden rekenen op een meerderheid. Voor het provinciebestuur en de gouverneur reden om hun consequenties te trekken.

Lees ook: Gouverneur Theo Bovens stapt op: 'Ruimte voor nieuwe start'

Bovens blijft wel nog aan totdat een al dan niet tijdelijke opvolger is benoemd. De politieke crisis in het gouvernement ontstond in het kielzog van de affaire rond de inmiddels ontslagen IKL-directeur Herman Vrehen. Een meerderheid van het Limburgs Parlement geloofde er niet meer in dat de gedeputeerden en de gouverneur het integriteitsbeleid vooruit konden helpen.

Lees ook: Ex-gedeputeerden dragen portefeuilles over aan gouverneur

Belangrijke opgaven
Volgens de burgemeesters staat Limburg voor een aantal belangrijke opgaven, zoals het herstel van de coronacrisis en het verhogen van de brede welvaart voor alle Limburgers. Daarnaast wijzen de burgemeesters ook op het belang van grote dossiers zoals de ontwikkeling van de e Brightlands Campussen, de Railagenda (Maaslijn, Drielandentrein en intercityverbinding Heerlen-Aken) en een aantal Regiodeals. Deze projecten mogen niet lijden onder de bestuurscrisis.

Limburgs Pact
"Bovendien staan we aan de vooravond van bepalende momenten op nationaal en Europees niveau, met de lopende kabinetsformatie, de aanvragen voor het Nationaal Groeifonds en het opstarten van de nieuwe Europese programma’s", zo staat in de brief. "Wij gaan er als Limburgse gemeenten vanuit dat de krachtige, gezamenlijk ingezette lobby via het Limburgs Pact onverminderd samen met u kan worden voortgezet."

Lees ook: Profielschets: Waar moet de nieuwe gouverneur aan voldoen?

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen