Overslaan en naar de inhoud gaan

Oproep Beekdaelen: vang ook vluchtelingenkinderen op

Geplaatst opdonderdag 9 juli 2020 - 16:32

Beekdaelen wil een kleine groep vluchtelingenkinderen opvangen van de Griekse eilanden. De gemeente roept daarnaast andere Limburgse gemeenten op om snel te volgen.

De gemeenteraad stemde dinsdagavond in met een motie. Beekdaelen behoort tot de meer dan 150 gemeenten die vluchtelingenkinderen willen opnemen. In de Tweede Kamer werd vorige week nog tegen een motie gestemd over hetzelfde punt.

Statement
Dat ook de gemeenteraad van Beekdaelen verdeeld is, bleek afgelopen dinsdagavond in de raadsvergadering. De Vernieuwingsgroep, GroenLinks, PvdA en D66 dienden een motie in om in de gemeente vluchtelingenkinderen op te vangen. Jos Pieper, raadslid van de Vernieuwingsgroep, wil dat Beekdaelen zich aansluit bij andere gemeenten. "Wij willen ons aansluiten bij al die andere gemeenten en de regering vragen om toch die vluchtelingenkinderen op te nemen." Henk Reijnders van Beekdaelen Lokaal is daar kritisch op. "Het is een besluit vanuit de overheid en vanuit hun is geen verzoek gekomen om die kinderen op te vangen. Je moet ook afvragen wat je met dit statement bereikt."

Stemming
Na een verzoek voor een hoofdelijke stemming geeft Kay Bemelen van het CDA toe dat hij worstelt over zijn stem. "Mijn partij is tegen de motie, maar ik twijfel heel erg. Het is een afweging die ik moet maken tussen het hoofd en het hart." Tijdens de stemming stemmen twee leden van Beekdaelen Lokaal en Bemelen van het CDA uiteindelijk voor de motie. Daardoor wordt de motie met één stem verschil aangenomen. En daarmee is Beekdaelen de volgende gemeente die anders kiest dan de Tweede Kamer.

Geen probleem
Harold Schroeder, voorzitter van CDA Limburg, laat in reactie weten het geen probleem te vinden dat Bemelen anders heeft gestemd dan de andere raadsleden: "Ik vind prima dat dat gebeurt. Het betreffende raadslid heeft zijn geweten gevolgd. Ik vind het belangrijk dat mensen in de politiek keuzes maken waar ze zelf voor staan."

Gemeenten
Er zijn meer gemeenten die een ander beleid voeren dan het kabinet. Volgens Vluchtelingenwerk, die alle gemeenten in kaart brengt, hebben Brunssum, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Horst aan de Maas, Valkenburg aan de Geul, Venray, Voerendaal en Venlo ook al de keuze gemaakt om vluchtelingenkinderen te willen opnemen. Beekdaelen is daarmee de negende gemeente in de provincie Limburg. Inmiddels hebben landelijk al meer dan 150 gemeenten gestemd voor het opvangen van de vluchtelingenkinderen.

Oproep
Mondiaal Limburg, een stichting die zich inzet voor 'mondiaal vormingswerk' en 'ontwikkelingssamenwerking', stuurde halverwege juni een oproep aan de gemeenteraden en de colleges van burgemeesters en wethouders in Beekdaelen, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf en Simpelveld met het verzoek om de oproep van andere gemeenten te volgen, inclusief een bijna complete motie die kon worden ingediend. In de motie die de gemeenteraad van Beekdaelen aannam, staat ook het verzoek aan het college van burgemeester en wethouders om met andere colleges van de andere gemeenten in de regio Zuid-Limburg in gesprek te gaan. De intentie is om als regio een gezamenlijk signaal aan het kabinet af te geven, zij gaan uiteindelijk over het vluchtelingenbeleid.

Teleurstelling
De motie over vluchtelingenkinderen redde het vorige week niet in de Tweede Kamer. VluchtelingenWerk Nederland zegt in een reactie op haar website: "We zijn diep teleurgesteld over de onwil om zelfs voor deze kleine en kwetsbare groep plek te maken. De hardvochtige opstelling gaat bovendien voorbij aan het grote draagvlak dat in de afgelopen periode zichtbaar is geworden. Meer dan 150 gemeenten en vijf provincies doen dezelfde oproep of zeggen bereid te zijn zelf kinderen op te vangen." Al hebben D66 en de ChristenUnie al via hun websites laten weten dat ze gevangen zijn door het coalitiebeleid.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen