Overslaan en naar de inhoud gaan

Oproep aan Jos Brech: 'Vertel nu eindelijk de waarheid'

Geplaatst opdinsdag 6 april 2021 - 16:09

Justitie heeft Jos Brech (58) dinsdag opgeroepen eindelijk open kaart te spelen in de zaak Nicky Verstappen. De vijftiger uit Simpelveld weet volgens justitie meer over de dood van de toen elfjarige jongen.

Brech heeft altijd ontkend en die ontkenning herhaalde hij dinsdag tijdens de aftrap van het hoger beroep. In eerste aanleg werd Brech veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf.

Lees ook: Video: Jos Brech emotioneel tijdens laatste woord

Schreeuwende vragen
De aanklager herhaalde dinsdag nog maar eens dat hij voldoende bewijs ziet voor een veroordeling. Zo was het dna van Brech prominent aanwezig op het lichaam van Nicky. "Het valt op dat hij ontkent en verder grotendeels heeft gezwegen. Hij antwoordt niet op voor de hand liggende vragen. Zwijgen is een groot recht, maar als iets schreeuwt om een uitleg, dan mag de rechter dat meenemen."

Blijvende vraagtekens
Brech verklaarde voor de rechter in Maastricht dat hij het levenloze lichaam van Nicky heeft gevonden, maar dat hij niks met zijn dood of met misbruik van doen heeft. Volgens justitie zijn er onduidelijkheden te over. "Hoe heeft hij Nicky aangeraakt, hoe heeft hij hem gedraaid, hoe heeft hij de kleding van Nicky vastgepakt? En belangrijk: hoe is zijn dna op de binnen- en buitenzijde van de onderbroek van Nicky gekomen?"

Lees ook: Rechtbank veroordeelt Jos Brech tot celstraf van 12,5 jaar

Verhaal genegeerd
Brech nam dinsdag ook zelf het woord. "Ik ben het uiteraard niet eens met mijn vonnis, ik heb er niets mee te maken. Er wordt gezegd dat ik lang niet heb verklaard, maar ik heb vanaf het begin gezegd dat ik hem niet om het leven heb gebracht. Ik heb hem niet misbruikt, niet uit het tentenkamp meegenomen. Maar er is vanaf het begin besloten mijn verhaal opzij te schuiven."

Volgens de vijftiger heeft hij 'in alle oprechtheid' een verklaring gegeven. "Als dat dan niet genoeg is, dan zij het zo."

Geen kaartspel
Tijdens een recent verhoor heeft Brech zich opnieuw grotendeels op zijn zwijgrecht beroepen. Hij heeft vooral gezegd dat hij het niet eens was met zijn veroordeling. "Dit nieuwe verhoor was een uitgestoken hand van ons", zei de aanklager dinsdag. "Als je stelt dat je onschuldig bent, waarom dan niet verklaren? Hij had het eerder over een troefkaart, maar dit is voor ons geen kaartspel."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen