Overslaan en naar de inhoud gaan

Oppositie: vervang leider taskforce chroomverf

Geplaatst opdinsdag 11 november 2014 - 23:57

Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer wil dat Defensie de coördinator vervangt die het onderzoek naar het gebruik van de kankerverwekkende chroom-6 verf in goede banen moet leiden.

De regeringspartijen VVD en PvdA delen die oproep aan minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie echter niet, zo bleek dinsdagavond in een debat over de kwestie.

Klachten
Freek Groen geeft bij Defensie leiding aan de taskforce chroomverf. De oud-luchtmachtgeneraal was in de jaren 90 op vliegbasis Twenthe verantwoordelijk voor de spuiterij waar chroomhoudende verf werd gebruikt. Oud-werknemers van de spuiterij zeiden eerder tegen EenVandaag dat Groen niets met hun klachten deed.

Schijn van belangenverstrengeling
De oppositie vindt dat elke schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden en dat daarom iemand anders het onderzoek moet begeleiden. Kamerlid Angelien Eijsink van regeringspartij PvdA benadrukte dat de aanstelling van de projectleider een verantwoordelijkheid van de minister is.

Gezondheidsklachten
Al bijna 900 (oud-)medewerkers van Defensie hebben zich gemeld die in de jaren 80 en 90 op werkplaatsen zouden hebben gewerkt met de verf. Een kwart van hen heeft gezondheidsklachten die veroorzaakt kunnen zijn door de chroomverf. Defensie laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek doen naar de klachten. Dat gaat volgens Hennis mogelijk twee jaar duren. De oppositie vindt dat de minister dat onderzoek moet versnellen. Ook volgens de PvdA is de onderzoekstermijn van 2 jaar veel te lang.

Brunssum en Eygelshoven
Een groot deel van de oud-medewerkers werkte vroeger bij een van de voormalige POMS-materieeldepots, waarvan er een in Eygelshoven en een in Brunssum lag. Daar werd Amerikaans oorlogsmaterieel onderhouden. Op de legersites werd onder meer gewerkt met CARC-verf, waar de kankerverwekkende stof chroom-6 in zit.

Vooral de oppositiepartijen willen precies weten wanneer de minister wat wist in de verfzaak en ook of er medewerkers willens en wetens zijn blootgesteld aan de giftige verf.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Tweede Kamer wil hoorzitting over gifschandaal defensie
Onderzoeksleider chroomverf treedt terug
Nieuw onderzoek naar defensiewerkplaatsen
Oppositie in Kamer: Chroom-6 onderzoek moet sneller
Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen