Overslaan en naar de inhoud gaan

Oppositie: 'Stekker gaat uit Shared Service Center'

Geplaatst opdinsdag 28 januari 2020 - 6:00

De oppositie in de Maastrichtse gemeenteraad denkt dat de gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen dinsdag de stekker uit het Shared Service Center Zuid-Limburg (SSC-ZL) trekken.

Dinsdag maken de drie gemeenten tijdens een persconferentie bekend hoe de toekomst van het samenwerkingsverband er verder uit gaat zien.

99,9 procent
Voor enkele raadsleden uit Maastricht is het wel duidelijk: de stekker gaat eruit. "Dat weet ik voor 99,9 procent zeker", zegt Jos Gorren van de Sociaal Actieve Burgerpartij (SAB). "Het wordt tijd dat ze het afblazen. Het kost te veel geld en komt al jaren niet van de grond."

Verlies nemen
Ook oppositieleider Manon Fokke (PvdA) lijkt het verstandig dat de gemeentes hun verlies nemen en de stekker er uit trekken. "Wees verstandig en zorg dat de kosten niet nog verder oplopen", zegt Fokke tegen 1Limburg. "Het wordt nu vooral tijd om te gaan werken aan het herstel van de verhouding tussen de gemeente en de ambtenaren."

Kostenbesparing
In 2015 besloten de gemeenten om hun bedrijfsvoeringstaken samen te voegen. Het idee achter het SSC-ZL was dat wanneer ambtenaren uit de verschillende gemeenten gezamenlijk in één gebouw zouden werken, er een behoorlijke kostenbesparing zou zijn. Echter blijkt onder meer uit een rapport van onderzoeksbureau Deloitte dat het SSC-ZL tot op heden één grote kostenpost is.

Verzet
Met name ambtenaren van de gemeente Maastricht verzetten zich al jaren tegen de komst van en later de verhuizing naar het SSC-ZL in Heerlen. Zowel de ondernemingsraad en de vakbonden stapten meerdere malen naar de rechter. Waardoor het vertrouwen tussen de gemeente en de ambtenaren een flinke deuk op liep.

Lees ook: Detachering ambtenaren: Maastricht weer op vingers getikt?

Spionage-affaire
Het vertrouwen tussen gemeente en ambtenaren werd vervolgens nog verder geschaad door de zogenoemde spionage-affaire. Waarbij de gemeente Maastricht een bedrijfsrecherchebureau de mails liet doorlichten van zo'n veertig ambtenaren die kritisch waren over de gang van zaken rondom het SSC-ZL.

Consequenties
Zowel Gorren als Fokke zijn er van overtuigd dat het afblazen van het SSC-ZL de nodige consequenties zal gaan hebben. "Er is inmiddels al jaren huur betaald en nog nooit gebruik gemaakt van het pand in Heerlen. Op deze manier gaat het niet langer", besluit Gorren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen