Overslaan en naar de inhoud gaan

Oppositie Eijsden-Margraten vraagt Remkes om in te grijpen

Geplaatst opdonderdag 22 april 2021 - 12:54

Waarnemend gouverneur Johan Remkes moet na het vertrek van burgemeester Dieudonné Akkermans dringend ingrijpen in de gemeentepolitiek van Eijsden-Margraten.

Dat schrijven oppositiepartijen GroenLinks VVD, Fractie Janssen-Rutten, PvdA en D66 (samen goed voor zes van de 21 zetels) in een gezamenlijke brief aan waarnemend commissaris van de Koning Remkes.

Akkermans opgestapt
Burgemeester Akkermans is dinsdagavond in het kielzog van de affaire rond oud-directeur Herman Vrehen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) opgestapt. Dat maakte hij in een toespraak aan het begin van de raadsvergadering bekend. Akkermans was al onder vuur komen te liggen door zijn mogelijke rol in de affaire.

Lees ook: Vertrek burgemeester Akkermans: 'Triest en onvermijdelijk'

Oppositie loopt boos weg
De oppositiepartijen schrijven in de brief aan Remkes dat ze een interpellatiedebat wilden agenderen over belangenverstrengeling binnen het gemeentebestuur, maar dat de coalitiepartijen (CDA en Eijsden-Margraten Lokaal) dat tegen hebben gehouden. Daarop is de oppositie boos weggelopen.

Beerput
De oppositiepartijen zijn vervolgens in de pen geklommen en wenden zich nu tot Remkes. "Iemand moet in actie komen en deze beerput open trekken", zo valt er te lezen. De oppositie wijst erop dat twee wethouders al ruim 20 jaar die functie bekleden en een derde wethouder al meer dan een halve eeuw meedraait in de lokale politiek. "Tel daar nog bij op dat de meeste CDA-raadsleden al vele termijnen op hun zetel zitten. Zoveel dienstjaren op dezelfde post is niet gezond en een risico voor onfrisse politieke praktijken", aldus de briefschrijvers.

Extern onafhankelijk onderzoek
Volgens de oppositie voorkomen de wethouders, daarin gesteund door de raad, dat er een extern onafhankelijk onderzoek komt naar het reilen en zeilen van de gemeente en eventuele belangenverstrengeling. De oppositie zegt te beschikken over "een hele lijst dossiers", waarbij "grote twijfels over integer handelen bestaan".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen