Overslaan en naar de inhoud gaan

'Oppompen grondwater funest voor kwetsbare natuur'

Geplaatst opvrijdag 31 juli 2020 - 6:00

Om verdere verdroging van kwetsbare natuurgebieden zoals Nationaal Park de Meinweg te beperken, moet er gestopt worden met het oppompen van grondwater in de omgeving. Dat pleidooi houdt Ricardo Offermanns, oud-voorzitter van het Overlegorgaan de Meinweg.

Volgens hem gaat veel unieke natuur verloren als er niet snel wordt ingegrepen. Offermanns: "Feit is dat de Meinweg nog steeds verdroogt. Dat komt door een aantal factoren. Mijn standpunt is dat iedere onttrekking van het grondwater in en rond dit gebied zo snel mogelijk moet stoppen."

Buitenaf
Mocht dat onvoldoende zijn, dan pleit hij ervoor om water van buitenaf aan te voeren in de strijd tegen de verdroging. De oud-voorzitter van het overlegorgaan vreest dat als er niks verandert, de Meinweg 'een grootschalig droog en arm bos- en heidegebied wordt waarmee het bijzondere karakter verloren zal gaan'.

Veel last
Ook de twee andere Nationale Parken in Limburg, de Grote Peel en de Maasduinen hebben veel last van het gebrek aan neerslag en een te lage grondwaterstand. Na 2018 en 2019 behoort 2020 tot nu toe tot de droogste jaren van de afgelopen eeuw.

Droogste gebied
Een van de droogste gebieden in Nederland is in de buurt van Swolgen, Meerlo en Meterik. Daar viel in de maand juli maar 30 millimeter regen, tegen normaal ruim 70 millimeter oftewel meer dan de helft minder dan wat er zou moeten vallen. Vlak daarbij ligt het Nationaal park de Maasduinen, waar het neerslagtekort dus ook groot is.

Cijfers
Uit cijfers van Waterschap Limburg en de Provincie blijkt hoeveel water er in 2019 is opgepompt in Limburg: 135 miljoen kubieke meter. De afnemers ervan zijn Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) met 75 miljoen kubieke meter water, bedrijven en instanties die onder Waterschap vallen menen 50 miljoen af en nog eens tien afnemers zijn samen goed voor 10 miljoen.

Miljoen gezinnen
Al met al staat 135 miljoen kubieke meter gelijk aan het jaarlijkse waterverbruik van ruim een miljoen gezinnen.

Meer regels
Natuurmonumenten pleit voor meer regels en controle als het gaat om het oppompen van water. En ook de actiegroep Behoud de Peel vindt dat er een verbod moet komen in de buurt van kwetsbare natuurgebieden.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen