Overslaan en naar de inhoud gaan

Oppasouders vrijgesproken van doden baby Fabian

Geplaatst opmaandag 22 februari 2021 - 13:53

Robin van O. (36) hoeft niet de gevangenis in voor het doden van oppasbaby Fabian op 11 oktober 2017 in Brunssum. Dat heeft de rechter maandag bepaald. Zijn vrouw Cynthia werd ook vrijgesproken.

Cynthia is wel veroordeeld voor het mishandelen van haar eigen zoon. Ze kreeg 60 uur taakstraf.

Lees ook: Negen jaar celstraf geëist tegen oppasvader baby Fabian

Kantelend campingbedje
Robin en Cynthia waren goede vrienden van de ouders van Fabian en zorgden regelmatig voor de toen vijf maanden oude baby. In oktober 2017 ging het mis. Volgens Robin lag Fabian in een campingbedje, maar viel dat bedje om door toedoen van een van zijn eigen kinderen. Door die klap zou de baby zijn overleden.

Video: L1

Geschud en geslagen
Deskundigen onderzochten het overlijden van het jongetje en kwamen tot een andere conclusie. Er was sprake van 'forse impact tegen het hoofd', wat leidde tot hersenletsel. Volgens deze deskundigen was Fabian stevig door elkaar geschud en is hij ook geslagen. Justitie had te weinig bewijs tegen Cynthia en vroeg daarom om haar vrij te spreken. Tegen Robin werd negen jaar celstraf geëist.

Lees ook: Oppasvader overleden baby Fabian wast handen in onschuld

Twee keer vrijspraak
De rechter besloot de deskundigen te volgen. "Het letsel moet zijn ontstaan in de periode dat Fabian in de woning van deze verdachten verbleef", zei de rechter maandagmiddag. "Maar het lijkt erop dat de verdachten niet het hele verhaal vertellen. Het is de rechtbank dus niet duidelijk wie het fatale letsel aan Fabian heeft toegebracht."

Omdat de rechter niet precies kan aanwijzen wie verantwoordelijk is voor de dood van Fabian, worden beide oppasouders vrijgesproken. Ze hebben weliswaar verklaard dat er met de baby is geschud, maar het fatale letsel lijkt veroorzaakt door fors geweld. Daarover hebben Robin en Cynthia niets verklaard. Justitie heeft direct laten weten in hoger beroep te gaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen