Overslaan en naar de inhoud gaan

Oppasouders vrijgesproken van doden baby Fabian

Geplaatst opmaandag 22 februari 2021 - 13:53

Robin van O. (36) hoeft niet de gevangenis in voor het doden van oppasbaby Fabian op 11 oktober 2017 in Brunssum. Dat heeft de rechter maandag bepaald. Zijn vrouw Cynthia werd ook vrijgesproken.

Cynthia is wel veroordeeld voor het mishandelen van haar eigen zoon. Ze kreeg 60 uur taakstraf.

Lees ook: Negen jaar celstraf geëist tegen oppasvader baby Fabian

Kantelend campingbedje
Robin en Cynthia waren goede vrienden van de ouders van Fabian en zorgden regelmatig voor de toen vijf maanden oude baby. In oktober 2017 ging het mis. Volgens Robin lag Fabian in een campingbedje, maar viel dat bedje om door toedoen van een van zijn eigen kinderen. Door die klap zou de baby zijn overleden.

Video: L1

Geschud en geslagen
Deskundigen onderzochten het overlijden van het jongetje en kwamen tot een andere conclusie. Er was sprake van 'forse impact tegen het hoofd', wat leidde tot hersenletsel. Volgens deze deskundigen was Fabian stevig door elkaar geschud en is hij ook geslagen. Justitie had te weinig bewijs tegen Cynthia en vroeg daarom om haar vrij te spreken. Tegen Robin werd negen jaar celstraf geëist.

Lees ook: Oppasvader overleden baby Fabian wast handen in onschuld

Twee keer vrijspraak
De rechter besloot de deskundigen te volgen. "Het letsel moet zijn ontstaan in de periode dat Fabian in de woning van deze verdachten verbleef", zei de rechter maandagmiddag. "Maar het lijkt erop dat de verdachten niet het hele verhaal vertellen. Het is de rechtbank dus niet duidelijk wie het fatale letsel aan Fabian heeft toegebracht."

Omdat de rechter niet precies kan aanwijzen wie verantwoordelijk is voor de dood van Fabian, worden beide oppasouders vrijgesproken. Ze hebben weliswaar verklaard dat er met de baby is geschud, maar het fatale letsel lijkt veroorzaakt door fors geweld. Daarover hebben Robin en Cynthia niets verklaard. Justitie heeft direct laten weten in hoger beroep te gaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen