Overslaan en naar de inhoud gaan

Oppasouders: 'Baby Fabian kwam door ongeluk om het leven'

Geplaatst opmaandag 18 januari 2021 - 12:14

De dood van de Brunssumse baby Fabian was niet de schuld van zijn oppasouders, maar het gevolg van een ongeluk. Dat beweert het duo althans zelf.

Op 11 oktober 2017 kwam Fabian om het leven. Justitie vervolgt de oppasouders voor doodslag.

Lees ook: Waarom werd baby Fabian niet ouder dan vijf maanden?

Onnatuurlijke dood
Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzochten het overlijden van de baby en spraken van een onnatuurlijke dood. Fabian zou stevig door elkaar zijn geschud en zou ook tegen zijn hoofd zijn geslagen. Het jongetje overleed uiteindelijk aan hersenletsel. Beide oppasouders zaten, verdeeld over twee periodes, weken in voorarrest.

Geen duidelijkheid
Jarenlang werd er onderzoek gedaan naar de dood van Fabian en werden de beide verdachten aan de tand gevoeld, maar nooit werd helemaal duidelijk wat zich in de woning aan de Bongardstraat had afgespeeld. Maandag vertelden de oppasouders in de rechtbank hun versie van het verhaal. Die versie: wij hebben Fabian niet geschud of geslagen, er was sprake van een ongeluk.

Lees ook: Grote frustratie bij ouders Brunssumse baby Fabian

Bedje omgevallen
Het vijf maanden oude jongetje lag in een campingbedje te slapen. Dat bedje werd volgens de verdachten omver getrokken door hun eigen zoon. "Ik zag onze zoon daarna op Fabian liggen, op zijn hoofd en lichaam. Fabian huilde. Ik heb hem getroost en terug in bed gelegd", zei oppasvader Robin van O. "Hij is toen weer in slaap gevallen."

Later, zei Robin, viel hem op dat hij geen ademhaling zag bij de baby. Toen heeft hij naar eigen zeggen zijn vrouw Cynthia erbij gehaald. "Ik heb met zijn moeder gebeld", zei Cynthia maandag. "Die zei: 'Bel de huisarts.' Dat heb ik gedaan. Ik voelde nog een hartslag." Niet lang na dat telefoontje werden de hulpdiensten ingeschakeld.

Forse impact
Dat scenario komt echter niet overeen met het letsel dat deskundigen hebben gezien bij Fabian. De kans dat dit letsel is veroorzaakt door 'forse impact' is twintig keer groter dan de kans dat de baby dodelijk gewond raakte door de valpartij. Toch is er ook een twijfelende deskundige; forensisch arts Jeroen van Gastel vindt dat er te veel vraagtekens zijn om van een mogelijk misdrijf te spreken.

Maandagmiddag komt justitie naar verwachting met haar strafeis.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen