Overslaan en naar de inhoud gaan

Oppasouders: 'Baby Fabian kwam door ongeluk om het leven'

Geplaatst opmaandag 18 januari 2021 - 12:14

De dood van de Brunssumse baby Fabian was niet de schuld van zijn oppasouders, maar het gevolg van een ongeluk. Dat beweert het duo althans zelf.

Op 11 oktober 2017 kwam Fabian om het leven. Justitie vervolgt de oppasouders voor doodslag.

Lees ook: Waarom werd baby Fabian niet ouder dan vijf maanden?

Onnatuurlijke dood
Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzochten het overlijden van de baby en spraken van een onnatuurlijke dood. Fabian zou stevig door elkaar zijn geschud en zou ook tegen zijn hoofd zijn geslagen. Het jongetje overleed uiteindelijk aan hersenletsel. Beide oppasouders zaten, verdeeld over twee periodes, weken in voorarrest.

Geen duidelijkheid
Jarenlang werd er onderzoek gedaan naar de dood van Fabian en werden de beide verdachten aan de tand gevoeld, maar nooit werd helemaal duidelijk wat zich in de woning aan de Bongardstraat had afgespeeld. Maandag vertelden de oppasouders in de rechtbank hun versie van het verhaal. Die versie: wij hebben Fabian niet geschud of geslagen, er was sprake van een ongeluk.

Lees ook: Grote frustratie bij ouders Brunssumse baby Fabian

Bedje omgevallen
Het vijf maanden oude jongetje lag in een campingbedje te slapen. Dat bedje werd volgens de verdachten omver getrokken door hun eigen zoon. "Ik zag onze zoon daarna op Fabian liggen, op zijn hoofd en lichaam. Fabian huilde. Ik heb hem getroost en terug in bed gelegd", zei oppasvader Robin van O. "Hij is toen weer in slaap gevallen."

Later, zei Robin, viel hem op dat hij geen ademhaling zag bij de baby. Toen heeft hij naar eigen zeggen zijn vrouw Cynthia erbij gehaald. "Ik heb met zijn moeder gebeld", zei Cynthia maandag. "Die zei: 'Bel de huisarts.' Dat heb ik gedaan. Ik voelde nog een hartslag." Niet lang na dat telefoontje werden de hulpdiensten ingeschakeld.

Forse impact
Dat scenario komt echter niet overeen met het letsel dat deskundigen hebben gezien bij Fabian. De kans dat dit letsel is veroorzaakt door 'forse impact' is twintig keer groter dan de kans dat de baby dodelijk gewond raakte door de valpartij. Toch is er ook een twijfelende deskundige; forensisch arts Jeroen van Gastel vindt dat er te veel vraagtekens zijn om van een mogelijk misdrijf te spreken.

Maandagmiddag komt justitie naar verwachting met haar strafeis.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen