Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw problemen met toetsen examenkandidaten

Geplaatst opdonderdag 28 februari 2019 - 18:27

Opnieuw hebben zich in Limburg problemen voorgedaan met toetsen in het examenjaar op een middelbare school.

Door fouten van het Bisschoppelijk College Broekhin in Reuver en Swalmen bestond het risico dat leerlingen niet op eindexamen konden. "We kwamen er tijdens een routinecheck achter dat er wat gaten in de toetsing zaten", aldus directeur Noud Theunissen.

Onhaalbaar
De school heeft te maken met tekortkomingen in het zogenoemde Programma van Toetsingen Afsluiting (PTA). Bij het vak Nederlands had de school ruim 70 toetsmomenten gepland. "Dat blijkt nu onhaalbaar", zegt Theunissen.

Onrust
De problemen zorgen voor behoorlijk wat onrust op school. Leerlingen en ouders zijn via een brief op de hoogte gesteld. Daarin drukt de onderwijsinstelling ouders en leerlingen op het hart dat iedereen zoals gepland kan starten met de eindexamens.

'Erg lastig'
De problemen werden opgemerkt door een medewerker van de scholengemeenschap. Volgens hem zijn de problemen groter dan alleen het vak Nederlands: "De problemen zijn van dusdanige omvang dat het erg lastig gaat worden om alles op te lossen voor de eindexamens."

Vijf toetsen
De school heeft besloten dat de dertig toetsen die nog gepland staan worden teruggebracht naar vijf. "Dat is mogelijk omdat onze leerlingen nu al voldoen aan bijna alle eisen voor het examen. Toch moesten ze in een korte tijd nog veel examens maken omdat onze PTA dit voorschrijft", zegt Theunissen. "Veel toetsen behandelen dezelfde lesstof. Dat is niet nodig. De lesstof die in de geschrapte toetsen behandeld wordt, is door ons op een eerder moment ook al behandeld. De leerlingen missen daardoor niets."

Onder de loep
De schoolleiding ontkent de problemen bij de andere vakken. "Nadat we de tekortkomingen bij het vak Nederlands hadden ontdekt hebben we meteen de andere vakken onder de loep genomen. Hierbij hebben we geen problemen aangetroffen."

Onderwijsinspectie
De onderwijsinspectie laat weten op de hoogte te zijn van de situatie. "We hebben onlangs een signaal gekregen over tekortkomingen bij BC Broekhin Reuver en Swalmen", laat een woordvoerder weten. "Daarop hebben we contact opgenomen met de signaalgever. Het bestuur van de school heeft ons in dezelfde periode zelfstandig gemeld wat er speelt."

Intensief contact
De inspectie zegt 'intensief contact' te hebben met de school om te monitoren wat er aan de hand is. "We analyseren alle informatie die het bestuur van Broekhin ons geeft en houden nauwlettend in de gaten of de acties van de school het beoogde effect hebben. We zullen bekijken of er verdere stappen vanuit ons als inspectie nodig zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen