Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Opnieuw problemen met toetsen examenkandidaten

Geplaatst opdonderdag 28 februari 2019 - 18:27

Opnieuw hebben zich in Limburg problemen voorgedaan met toetsen in het examenjaar op een middelbare school.

Door fouten van het Bisschoppelijk College Broekhin in Reuver en Swalmen bestond het risico dat leerlingen niet op eindexamen konden. "We kwamen er tijdens een routinecheck achter dat er wat gaten in de toetsing zaten", aldus directeur Noud Theunissen.

Onhaalbaar
De school heeft te maken met tekortkomingen in het zogenoemde Programma van Toetsingen Afsluiting (PTA). Bij het vak Nederlands had de school ruim 70 toetsmomenten gepland. "Dat blijkt nu onhaalbaar", zegt Theunissen.

Onrust
De problemen zorgen voor behoorlijk wat onrust op school. Leerlingen en ouders zijn via een brief op de hoogte gesteld. Daarin drukt de onderwijsinstelling ouders en leerlingen op het hart dat iedereen zoals gepland kan starten met de eindexamens.

'Erg lastig'
De problemen werden opgemerkt door een medewerker van de scholengemeenschap. Volgens hem zijn de problemen groter dan alleen het vak Nederlands: "De problemen zijn van dusdanige omvang dat het erg lastig gaat worden om alles op te lossen voor de eindexamens."

Vijf toetsen
De school heeft besloten dat de dertig toetsen die nog gepland staan worden teruggebracht naar vijf. "Dat is mogelijk omdat onze leerlingen nu al voldoen aan bijna alle eisen voor het examen. Toch moesten ze in een korte tijd nog veel examens maken omdat onze PTA dit voorschrijft", zegt Theunissen. "Veel toetsen behandelen dezelfde lesstof. Dat is niet nodig. De lesstof die in de geschrapte toetsen behandeld wordt, is door ons op een eerder moment ook al behandeld. De leerlingen missen daardoor niets."

Onder de loep
De schoolleiding ontkent de problemen bij de andere vakken. "Nadat we de tekortkomingen bij het vak Nederlands hadden ontdekt hebben we meteen de andere vakken onder de loep genomen. Hierbij hebben we geen problemen aangetroffen."

Onderwijsinspectie
De onderwijsinspectie laat weten op de hoogte te zijn van de situatie. "We hebben onlangs een signaal gekregen over tekortkomingen bij BC Broekhin Reuver en Swalmen", laat een woordvoerder weten. "Daarop hebben we contact opgenomen met de signaalgever. Het bestuur van de school heeft ons in dezelfde periode zelfstandig gemeld wat er speelt."

Intensief contact
De inspectie zegt 'intensief contact' te hebben met de school om te monitoren wat er aan de hand is. "We analyseren alle informatie die het bestuur van Broekhin ons geeft en houden nauwlettend in de gaten of de acties van de school het beoogde effect hebben. We zullen bekijken of er verdere stappen vanuit ons als inspectie nodig zijn."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen