Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw problemen met toetsen examenkandidaten

Geplaatst opdonderdag 28 februari 2019 - 18:27

Opnieuw hebben zich in Limburg problemen voorgedaan met toetsen in het examenjaar op een middelbare school.

Door fouten van het Bisschoppelijk College Broekhin in Reuver en Swalmen bestond het risico dat leerlingen niet op eindexamen konden. "We kwamen er tijdens een routinecheck achter dat er wat gaten in de toetsing zaten", aldus directeur Noud Theunissen.

Onhaalbaar
De school heeft te maken met tekortkomingen in het zogenoemde Programma van Toetsingen Afsluiting (PTA). Bij het vak Nederlands had de school ruim 70 toetsmomenten gepland. "Dat blijkt nu onhaalbaar", zegt Theunissen.

Onrust
De problemen zorgen voor behoorlijk wat onrust op school. Leerlingen en ouders zijn via een brief op de hoogte gesteld. Daarin drukt de onderwijsinstelling ouders en leerlingen op het hart dat iedereen zoals gepland kan starten met de eindexamens.

'Erg lastig'
De problemen werden opgemerkt door een medewerker van de scholengemeenschap. Volgens hem zijn de problemen groter dan alleen het vak Nederlands: "De problemen zijn van dusdanige omvang dat het erg lastig gaat worden om alles op te lossen voor de eindexamens."

Vijf toetsen
De school heeft besloten dat de dertig toetsen die nog gepland staan worden teruggebracht naar vijf. "Dat is mogelijk omdat onze leerlingen nu al voldoen aan bijna alle eisen voor het examen. Toch moesten ze in een korte tijd nog veel examens maken omdat onze PTA dit voorschrijft", zegt Theunissen. "Veel toetsen behandelen dezelfde lesstof. Dat is niet nodig. De lesstof die in de geschrapte toetsen behandeld wordt, is door ons op een eerder moment ook al behandeld. De leerlingen missen daardoor niets."

Onder de loep
De schoolleiding ontkent de problemen bij de andere vakken. "Nadat we de tekortkomingen bij het vak Nederlands hadden ontdekt hebben we meteen de andere vakken onder de loep genomen. Hierbij hebben we geen problemen aangetroffen."

Onderwijsinspectie
De onderwijsinspectie laat weten op de hoogte te zijn van de situatie. "We hebben onlangs een signaal gekregen over tekortkomingen bij BC Broekhin Reuver en Swalmen", laat een woordvoerder weten. "Daarop hebben we contact opgenomen met de signaalgever. Het bestuur van de school heeft ons in dezelfde periode zelfstandig gemeld wat er speelt."

Intensief contact
De inspectie zegt 'intensief contact' te hebben met de school om te monitoren wat er aan de hand is. "We analyseren alle informatie die het bestuur van Broekhin ons geeft en houden nauwlettend in de gaten of de acties van de school het beoogde effect hebben. We zullen bekijken of er verdere stappen vanuit ons als inspectie nodig zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen