Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Opnieuw problemen met toetsen examenkandidaten

Geplaatst opdonderdag 28 februari 2019 - 18:27

Opnieuw hebben zich in Limburg problemen voorgedaan met toetsen in het examenjaar op een middelbare school.

Door fouten van het Bisschoppelijk College Broekhin in Reuver en Swalmen bestond het risico dat leerlingen niet op eindexamen konden. "We kwamen er tijdens een routinecheck achter dat er wat gaten in de toetsing zaten", aldus directeur Noud Theunissen.

Onhaalbaar
De school heeft te maken met tekortkomingen in het zogenoemde Programma van Toetsingen Afsluiting (PTA). Bij het vak Nederlands had de school ruim 70 toetsmomenten gepland. "Dat blijkt nu onhaalbaar", zegt Theunissen.

Onrust
De problemen zorgen voor behoorlijk wat onrust op school. Leerlingen en ouders zijn via een brief op de hoogte gesteld. Daarin drukt de onderwijsinstelling ouders en leerlingen op het hart dat iedereen zoals gepland kan starten met de eindexamens.

'Erg lastig'
De problemen werden opgemerkt door een medewerker van de scholengemeenschap. Volgens hem zijn de problemen groter dan alleen het vak Nederlands: "De problemen zijn van dusdanige omvang dat het erg lastig gaat worden om alles op te lossen voor de eindexamens."

Vijf toetsen
De school heeft besloten dat de dertig toetsen die nog gepland staan worden teruggebracht naar vijf. "Dat is mogelijk omdat onze leerlingen nu al voldoen aan bijna alle eisen voor het examen. Toch moesten ze in een korte tijd nog veel examens maken omdat onze PTA dit voorschrijft", zegt Theunissen. "Veel toetsen behandelen dezelfde lesstof. Dat is niet nodig. De lesstof die in de geschrapte toetsen behandeld wordt, is door ons op een eerder moment ook al behandeld. De leerlingen missen daardoor niets."

Onder de loep
De schoolleiding ontkent de problemen bij de andere vakken. "Nadat we de tekortkomingen bij het vak Nederlands hadden ontdekt hebben we meteen de andere vakken onder de loep genomen. Hierbij hebben we geen problemen aangetroffen."

Onderwijsinspectie
De onderwijsinspectie laat weten op de hoogte te zijn van de situatie. "We hebben onlangs een signaal gekregen over tekortkomingen bij BC Broekhin Reuver en Swalmen", laat een woordvoerder weten. "Daarop hebben we contact opgenomen met de signaalgever. Het bestuur van de school heeft ons in dezelfde periode zelfstandig gemeld wat er speelt."

Intensief contact
De inspectie zegt 'intensief contact' te hebben met de school om te monitoren wat er aan de hand is. "We analyseren alle informatie die het bestuur van Broekhin ons geeft en houden nauwlettend in de gaten of de acties van de school het beoogde effect hebben. We zullen bekijken of er verdere stappen vanuit ons als inspectie nodig zijn."

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen