Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw poging uitbreiden varkensbedrijf Sevenum

Geplaatst opvrijdag 11 september 2015 - 13:34

Na twee eerdere mislukte pogingen zet varkensbedrijf Van de Goor aan de Hazenhorstweg in Sevenum het plan om uit te breiden met 1800 varkens door.

De gemeente Horst aan de Maas verleent toestemming voor de bouw van een nieuwe stal en luchtwasser.

Raad van State
De uitbreidingsplannen werden in 2008 en begin 2014 verhinderd door de Raad van State. In 2008 vernietigde de hoogste bestuursrechter de door de voormalige gemeente Sevenum verleende milieuvergunning.

Stankoverlast
Daarna zou uitbreiding volgens Horst aan de Maas wel kunnen door het bouwblok van de stal te draaien. De Raad van State vond echter dat het bedrijf daardoor nog steeds in een extensiveringsgebied ligt. En in die vlakbij de natuur gelegen gebieden mogen intensieve veehouderijen niet uitbreiden. De rechtszaken werden aangespannen door omwonenden die vrezen voor stankoverlast.

Voldoet aan de regels
De huidige uitbreidingsplannen zijn volgens Horst aan de Maas toegestaan omdat die binnen het huidige geldende bestemmingsplan passen. Het gemeentebestuur gaat daarmee in tegen de wens van de gemeenteraad. Die sprak begin 2014 uit dat op de bewuste percelen Hazenhorstweg 1 en 3 in de toekomst geen ruimte is voor uitbreiding van intensieve veehouderij. Dit gezien de ligging bij natuurgebied De Elsbeemden. Het college van B & W stelt dat ze niet naar de gemeenteraad kan luisteren omdat de huidige aanvraag aan de regels voldoet.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Clustering varkensbedrijf in Sevenum
Besmettelijke varkensziekte bereikt Noord-Limburg
Megastal Grubbenvorst wil dit jaar nog gaan bouwen
Ombudsman: provincie koos geen partij voor varkensboer
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen