Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw kritiek op zorg na moord: 'Rapporten genoeg gehad'

Geplaatst opzaterdag 1 mei 2021 - 20:03

Niet voor het eerst klinkt er kritiek op een zorgorganisatie na een moord. In 2019 was het de zaak van drievoudig moordenaar Thijs H., nu is er de casus Paul O., en volgens betrokkenen hadden alle moorden voorkomen kunnen worden.

Paul (20) stak op 23 januari een vriend dood in Heerlen. Ten tijde van de moord was hij in behandeling bij Kracht in Zorg, een onderaannemer van Koraal Groep.

Video: L1

Ergste boodschap
Advocaat Phil Boonen staat nabestaanden bij in beide zaken. Hij wil in de zaak van Paul niet op het onderzoek vooruit lopen, maar ziet het geregeld fout gaan in de zorg. "Of dat nou door bezuinigingen komt, of dat mensen zich het probleem niet toe-eigenen, ik weet het niet. Maar het is in een zaak als deze bijna het ergste dat je kunt horen; dat het voorkomen had kunnen worden."

Zorg wegbezuinigd
Volgens Alper Cinar, advocaat van verdachte Paul, kon zelfs een leek concrete meldingen over zijn cliënt op waarde schatten. "Dit incident had voorkomen kunnen worden. De vraag die we moeten stellen is: 'Waarom?' Is dat ondeskundigheid? Dat denk ik niet. Ik denk dat zorginstellingen voldoende deskundig personeel hebben."

Cinar denkt dat het probleem is ontstaan door bezuinigingen in de zorg. "Zorginstellingen zijn gewoon niet meer in staat om de zorg te bieden die ze willen bieden. Als ze voldoende middelen hadden gehad, hadden meerdere incidenten van de laatste jaren voorkomen kunnen worden."

Lees ook: 'Moord op Heerlense tiener had voorkomen kunnen worden'

Rapporten genoeg
De Brunssumse Thijs H., die in mei 2019 drie wandelaars doodstak in een psychose, is vermoedelijk niet adequaat geholpen door de gezondheidszorg voordat hij de moorden pleegde. De zaak van Paul lijkt een herhaling van zetten. "Nabestaanden in de zaak Thijs H. zeiden: 'Laat dit alsjeblieft niet voor niets zijn geweest.' Nu is gebleken dat dit niet gelukt is", concludeert advocaat Boonen.

"Zij hopen dat de politiek en de zorg dit signaal oppakken. We hebben inmiddels rapporten genoeg gehad", zegt Boonen. "Na de moord op Els Borst (in 2014 vermoord door een psychiatrisch patient, red.) zijn lijvige boekwerken geschreven. Ook daar lijkt in de praktijk niet genoeg mee gedaan."

Lees ook: Moordverdachte psychisch onderzocht in jeugdinrichting

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen